Prima pagină » Știri » Șeful IPJ Ialomița, și alți opt polițiști, anchetați după seria de jafuri de la Sinești. Decizia, semnată chiar de ministrul Carmen Dan

Șeful IPJ Ialomița, și alți opt polițiști, anchetați după seria de jafuri de la Sinești. Decizia, semnată chiar de ministrul Carmen Dan

Șeful IPJ Ialomița, și alți opt polițiști, anchetați după seria de jafuri de la Sinești. Decizia, semnată chiar de ministrul Carmen Dan
Mai multe pe gandul.info

În urma cazurilor de la Sinești și a unor verificări efectuate de IGPR, conducerea instituției a propus conducerii MAI declanșarea cercetării prealabile față de șeful IPJ Ialomița și de alți opt polițiști din cadrul Inspectoratului.

Controlul a vizat atât activitatea managerială, dar și modul de îndeplinire a sarcinilor și atribuțiilor specifice polițiștilor din cadrul IPJ Ialomița.

„Mențiuni cu privire la situația furturilor din autoturisme de la nivelul județului Ialomița se regăsesc în evaluările de la nivelul IPJ Ialomița, doar din punct de vedere statistic. Inspectoratul de Poliție nu a realizat o analiză punctuală a situației nici din zona Sinești, nici din altă zonă criminogenă, lucru care denotă superficialitate în abordarea problematicii cu modul de operare deosebit. (…) De asemenea, cu toate că pe raza comunei Sinești au fost sesizate mai multe tentative de furt și furturi din autoturisme, nu au fost dispuse măsuri eficiente pentru identificarea cauzelor generatoare, prevenirea și combaterea acestor fapte, activitățile fiind efectuate în mod formal”, a declarat Georgian Drăgan purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române.

Mai mult, deși cele mai multe dintre faptele comise au avut ca moduri de operare „înțepatul anvelopelor în vederea distragerii atenției” și ,,profitarea de portiere neasigurate”, cei de la IPJ Ialomița nu au analizat posibilitatea preluării anumitor dosare de structurile specializate de investigații criminale.

„De asemenea, nu au fost inițiate acțiuni preventive cu efective mărite, gestionarea situației operative fiind realizată doar de polițiștii din localitate”, a mai spus Drăgan.

Totodată, pentru perioada supusă evaluării, respectiv 1 ianuarie 2017 – 3 mai 2018, raportul de control a evidențiat nereguli și la nivelul activității manageriale, inclusiv în ceea ce privește documentele de planificare a muncii.

Astfel, planurile de activități au fost formal întocmite, evaluarea îndeplinirii sarcinilor propuse în planurile de activități nu a fost consemnată în niciun document, nu au fost aduse la cunoștința polițiștilor activitățile ce urmau să aibă loc, la nivelul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșereni, în anumite perioade, evenimentele sesizate prin numărul unic de urgență 112 nu au fost analizate de un ofițer cu funcție de conducere sau orice alt polițist, la nivelul postului de poliție Sinești nu au fost întocmite unele documente de planificare, precum note de sarcini, evaluarea îndeplinirii sarcinilor, analiza unor activități neprevăzute și nici nu au fost respectate prevederile referitor la patrulare în cazul polițiștilor de la Postul de Poliție Sinești.

În urma cercetărilor, Poliția Română propune conducerii Ministerului Afacerilor Interne declanșarea cercetării prealabile față de șeful IPJ Ialomița și de alți opt agenți de poliție.

„Conducerea Poliției Române a dispus următoarele măsuri : înaintarea materialului conducerii Ministerului Afacerilor Interne cu privire la inspectorul șef în legătură cu declanșarea cercetării prealabile a acestuia. De asemenea, declanșarea cercetării prealabile la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române față de 8 polițiști din cadrul IPJ Ialomița și anume: cei doi adjuncți ai inspectorului șef al I.P.J Ialomița, șeful Serviciului de Ordine Publică, șeful Serviciului Investigații Criminale, șeful Poliției municipiului Urziceni și adjunctul acestuia, șeful biroului investigații criminale din cadul Poliției municipiului Urziceni și șeful Postului de Poliție Sinești”, a mai declarat Georgian Drăgan.

La nivelul inspectoratelor de poliție din țară, din 2017 și până acum, au fost înregistrate peste 50 de sesizări pe furturi sau tentative de furturi din mașini, prin două moduri de operare, respectiv din cauza neatenției șoferilor și pasagerilor, în sensul în care aceștia lăsau autoturismul în parcare neasigurat, și prin provocarea unor pene de cauciuc, prin înțeparea cauciucurilor. Din acest număr de 50 de sesizări, 37 de fapte de furt/tentativă de furt s-au înregistrat în zona Popasului Sinești. Dintre cele 37, patru sunt prin înțeparea roților. Anul trecut, s-au efectuat șapte percheziții la persoane bănuite de astfel de fapte.

 

Citește și