Șeful Jandarmeriei București, Cătălin Stegăroiu, a susținut o declarație de presă, marți, în cadrul căreia a subliniat că protestul de la Parlament a fost unul „pașnic”. Afirmația vine în contextul în care mai mulți protestatari au rupt cordonul forțelor de ordine și au pătruns în curtea Palatului Parlamentului.
Mai mult, Cătălin Stegăroiu a subliniat că jandarmii „nu au fost depășiți nici un moment”.
„Am avut tot timpul situația sub observație. Trebuie să înțelegem cu toții că uneori nu putem lua măsuri de moment pentru a nu escalada situația”, a punctat șeful Jandarmeriei Capitalei.
El a adăugat că adunarea publică a fost pașnică, iar „situația fost permanent sub controlul nostru, inclusiv când s-a forțat acea poartă de acces către Senatul României”.
„La momentul când acel grup destul de violent a împins în poarta către Senatul României și a rupt încuietoarea de la poartă, colegii mei au apreciat că, dacă vor menține dispozitivul, manifestanții, persoane care participă la protest, puteau să fie rănite destul de grav de jandarmi și de poartă. Din acest motiv, pentru detensionare s-a retras un pic dispozitivul, fiind permanent sub control”, a explicat Cătălin Stegăroiu.
Referitor la folosirea gazelor lacrimogene, sursa citată a spus că acest lucru s-a întâmplat „din greșeală”, iar acest caz a fost unul izolat.
„La un dispozitiv s-a apăsat din cauza presiunii care a fost pe cordon, s-a apăsat din greșeală pe un spray, dar o singură situație izolată”, a conchis el.
Circa 2.000 de oameni au protestat violent, marți, în fața Palatului Parlamentului. Ei sunt nemulțimiți de restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei.
Manifestarea a fost, la început, pașnică, dar apoi a degenerat, iar circa 100 de protestatari au pătruns în curtea Parlamentului. SPP a blocat, apoi, atât intrarea cât și ieșirea din curtea instituției.
Mai multe mașini ale parlamentarilor au fost vandalizate și, conform unor surse, între acestea s-ar afla chiar autoturismele ambasadorilor Japoniei și SUA în România, care erau parcate în curtea Senatului.
Ministerul de Interne a trimis, marți, la prânz, un comunicat de presă în care explică modul în care a fost posibil ca protestatarii să rupă cordonul jandarmilor de la Palatul Parlamentului.
„Protestatarii au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea)”, conform instituției.
Oficialii MAI menționează că adunarea publică nu a fost autorizată.
Jandarmeria caută manifestanții pentru a-i sancționa.
Jandarmeria Capitalei a anunțat că este în căutarea manifestanților de la Parlament pentru a-i sancționa.
„În legătură cu adunarea publică din zonă Parcului Izvor, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București va face demersuri pentru identificarea și sancționarea organizatorilor și participanților care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a transmis, într-un comunicat, Jandarmeria București.