Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul protestului din 10 august.
Ionuț Cătălin Sindile a precizat la intrarea în Parchetul general că a venit să dea explicații și că este însoțit de avocat.
Monica Anton, apărătorul șefului Jandarmeriei, Cătălin Sindile, și al adjunctului său, Sebastian Cucoș, a declarat la Parchetul General, că ordinul de intervenție e intens discutat în spațiul public, subliniind că documentul se bucură de prezumția de legalitate, până când un magistrat o anulează.
„Clientul meu nu va face niciun fel de declarații astăzi și pe parcursul acestei proceduri. Am observat că se discută foarte mult faptul că ordinul dat de maiorul Cazan ar fi fost nelegal. Este extrem de important să precizăm următoarea chestiune: în momentul de față se desfășoară o cercetare penală. Potrivit acestei cercetări, planează o îndoială asupra legalității acestui ordin. Însă potrivit legii, acest ordin, de la momentul emiterii lui și până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitve, ori a unei soluții pe care o va adopta procurorul. Acest ordin se bucură de prezumția de legalitate. Doar o hotărâre judecătorească sau o soluție a procurorului poate să răstoarne această prezumție”, a declarat avocatul Monica Anton, care-i apără pe Cătălin Sindile și pe Sebastian Cucoș.
Declarațiile vin după ce atât colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, cât și Sebastian Cucoș, prim-adjunct al Jandarmeriei, s-au prezentat joi la Parchetul General, în dosarul protestelor din 10 august.
Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile are calitatea de suspect cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în dosarul mitingului din 10 august.