Șeful Jandarmeriei spune că nu a fost folosită forța împotriva protestatarilor de la Pungești
Un număr de 250 de jandarmi sunt mobilizați în zona Pungești (Vaslui), a declarat, luni, șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, afirmând că „în niciun moment” jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor.
Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungești au fost somați legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de șist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.
El a spus că unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alții au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiții, oamenii „au fost ridicați” de jandarmi și duși la Poliție pentru a fi identificați, a mai spus Olaru.
Potrivit acestuia, aceeași persoană care a protestat și în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu mașina personală, apoi și-a abandonat acolo autoturismul.
„A fost îndepărtată mașina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliției, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi”, a mai spus șeful Jandarmeriei Române.
Aproximativ 30 de persoane au reclamat intervenția în forță a jandarmilor, luni dimineață, la Pungești, oamenii spunând că au fost ridicați și urcați în dube, în timp ce pe drumul județean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.
În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de șist.
Localnicii care stau în tabăra de la Siliștea-Pungești au susținut că luni dimineață, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forță și i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susțin că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.
La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungești”.
Doi dintre protestatari au fost preluați de ambulanțe și transportați la Spitalul Județean din Vaslui.
Potrivit reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță, una dintre persoane – Costică Spiridon, fostul primar din Pungești din perioada 2000-2004 – a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital – un bărbat de 42 de ani – acuza dureri în piept.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui a precizat că unul dintre bărbați a fost deja externat.
„Fostul primar are o coastă ruptă, însă nu pune probleme din punct de vedere chirurgical. El a fost adus la spital după ce a leșinat. Starea lui este stabilă și urmează să fie evaluat și de un neurolog pentru a stabili dacă nu are și alte afecțiuni. Cel de-al doilea pacient nu are probleme medicale, el fiind și externat”, declara managerul SJU Vaslui Ana Rinder.
Reprezentanții Chevron au anunțat, luni dimineață, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localității Siliștea-Pungești din județul Vaslui.
„Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea din județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv acivități de explorare, folosind tehnologii convenționale în perimettul EV-2 (n.r. – Bârlad), conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”, se menționează într-un comunicat de presă al Chevron.
În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.
Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi și un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat și pe timpul nopții, zona fiind numită „tabără de rezistență de la Pungești”.
Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.
Ministrul Liviu Dragnea declara, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată în 17 noiembrie de ProTV, într-o discuție despre gazele de șist, că 200 de oameni din Pungești, care sunt mințiti de preotul din sat sau de ONG-uri din Vaslui, încearcă să blocheze accesul a 20 de milioane de români la dezvoltare.
„Ar putea să vină venituri din pământ, dar nu le lasă oamenii din Pungești. Cei 200 de oameni nu lasă pe ceilalți 20 de milioane să ne dezvoltăm”, afirma Dragnea.
Vicepremierul declara, de asemenea, că este vorba despre o presiune pusă pe 20 de milioane de români.