Șeful Poliției Rutiere Brașov și 11 subalterni, trimiși în judecată, după ce ar fi acordat „protecție” unor oameni de afaceri și funcționari publici

Șeful Poliției Rutiere Brașov și 11 subalterni, trimiși în judecată, după ce ar fi acordat protecție unor oameni de afaceri și funcționari publici
Publicat: 05/08/2014, 11:28
Actualizat: 10/02/2019, 18:02

În schimbul „protecției”, Tămîrjan a cerut și primit de la diverse persoane, între altele, lemne de foc pentru imobilul în care locuiește, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice și păstrăvi, susțin procurorii anticorupție din Brașov.

Claudiu Tămîrjan va fi judecat, în stare de arest, pentru trafic de influență (cinci fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de acesta vor fi judecați, în libertate, Ciprian Anghel Pop, Tudor Petcu, Ioan Sima, George Victor Anton, Liviu Ionuț Negrițu, Mihai Budeanu, Adrian Drăghici, Adrian Busuioc, Ionuț Adrian Șerbănel, Nicolae Hudiță și Costel Andrei, toți agenți de poliție în cadrul IPJ Brașov la data comiterii faptelor. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar au fost trimiși în judecată, tot în libertate, Aurel Duicu, Ion Heltianu și Dorin Iordăchescu, administratori ai unor societăți comerciale la data comiterii faptelor, care sunt acuzați de cumpărare de influență.

Potrivit DNA, în perioada octombrie-decembrie 2013, Claudiu Tămîrjan a creat „un sistem infracțional foarte bine pus la punct, oferind protecție mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri și funcționarilor publici”.

„Această protecție se materializa în sensul nesancționării contravenționale sau penale de către personalul din subordine, în schimbul unor foloase materiale, oferite și remise ori de câte ori lucrătorul de poliție avea nevoie. Sistemul creat de inculpat era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicații fiecare persoană înțelegea ce anume are de făcut”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susțin că șeful Poliției Rutiere Brașov era sunat de oameni de afaceri și funcționari publici, pentru a interveni în timp real asupra subalternilor care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenții la legislația rutieră.

„Ulterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu contacta agentul de poliție din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmițând un cod, pe care agenții constatatori îl înțelegeau. La rândul său agentul de poliție transmitea un mesaj în sensul că a înțeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliție să-și încalce atribuțiile de serviciu.
Faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenție, fiind aplicate sancțiuni minime sau pentru contravenții de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenției agenții constatatori începuseră să completeze procesul-verbal”, susțin procurorii.

De asemenea, dispunând de anumite date privitoare la controalele desfășurate pe linie rutieră sau transporturi, Tămîrjan a comunicat aceste lucruri persoanelor neautorizate interesate, evitându-se în acest fel sancționarea societăților comerciale respective, mai susține DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Claudiu Tămârjan a fost arestat preventiv în 25 iunie. O zi mai târziu, el a fost suspendat din funcție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice