Șeful Secției de anchetare a magistraților explică DE CE a cerut dosarul TEL DRUM de la DNA/ OBSTACOLE puse de Lazăr, de la început

Publicat: 28/02/2019, 20:58
Actualizat: 25/03/2019, 22:17

„Solicitarea de la Direcția Nțaională Anticorupție a unui dosar amplu mediatizat s-a întemeiat pe competența specială a Secției, respectiv presupuse fapte săvârșite de mai mulți magistrați. Este vorba de trei procurori și cinci judecători”, a declarat Gheorghe Stan, procurorul-șef al Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Săptămâna trecută, șeful DNA Călin Nistor anunța că DNA a sesizat procurorul general pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA și Secția de anchetă a magistraților, este competent să efectueze urmărirea penală. Nistor a mai spus și că DNA a transmis o copie a dosarului către Secția de anchetă.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunțat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Încă de la operaționalizare am întâmpinat obstacole din partea procurorului general

Gheorghe Stan a mai declarat joi că încă de la momentul în care forul a devenit operațional a întâmpinat obstacole din partea procurorului general Augustin Lazăr.

„Deși au existat multe semnale pozitive din partea magistraților, în sensul primirii cu deschidere a înființării acestei secții, încă de la momentul operaționalizării acesteia am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba despre procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor, a elaborării organigramei, dar și în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea ministerului”, a spus șeful Secției de anchetare a magistraților.

Augustin Lazăr

Acesta a mai acuzat că pentru a deveni funcțională Secția, a fost nevoie de trei acte normative.

„Legiuitorul a trebuit să intervină în mod excepțional prin trei acte normative pentru a reglementa buna funcționare a Secției. Emiterea OUG 90 a fost justificată de necesitatea obligației de operaționalizare, în condițiile în care CSM nu finalizase această procedură. OUG 92/ 2018 s-a impus pentru clarificarea unor norme legale pentru selecția procurorilor care urmau să facă parte din această secție, OUG 7/2019, aceasta a fost necesară pentru corelarea normelor privind competența procuroului șf al secței”, a mai spus Stan.

Secția de anchetă a Magistraților a preluat, de la înființare. 1.422 de dosare, din care 70% sunt sesizări din oficiu.

Aducerea la cunoștință a numărului de dosare referitoare la Kovesi, în interesul public

Procurorul-șef al Secției de anchetă a magistraților a spus, joi seară, referitor la dosarele care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, că aducerea la cunoștința publicului a numărului acestora s-a făcut în considerarea interesului public.

„Aducerea la cunoștința publicului a numărului de dosare de urmărire penală privind pe doamna procuror Laura Codruța Kovesi s-a făcut în considerarea interesului public manifestat și a obligației legale de informare. Ceea ce doresc să menționez este că niciunul dintre aceste dosare nu a fost întocmit ca urmare a vreunei sesizări din oficiu a Secției speciale. Aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanțe de declinare de la alte unități de parchet ori a unor plângeri depuse de petenți”, a declarat Gheorghe Stan.

Aducerea la cunoștință a numărului de dosare referitoare la Kovesi

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, că Laura Codruța Kovesi va fi din nou chemată la audieri, de procurorii Secției de anchetare a magistraților, în dosarul în care fosta șefă a DNA are calitatea de suspect. Aceleași surse au mai subliniat că audierea va avea loc în data de 7 martie.

Laura Codruța Kovesi are calitatea de suspect în dosarul privind extrădarea lui Popa, faptele anchetate fiind luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, care spune că i-a dat bani lui Kovesi pentru extrădarea lui Popa.

Fosta șefă a DNA a formulat în această cauză cereri de recuzare a procurorului de caz, Adina Florea, și a șefului Secției de anchetare a magistraților, Gheorghe Stan, toate fiind respinse.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor