Șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili în scandalul copiilor legați de pat

Șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili în scandalul copiilor legați de pat
Publicat: 30/01/2013, 20:10
Actualizat: 23/05/2015, 05:15

Primele rezultate ale anchetei în cazul copiilor legați de pat desfășurate de Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Buzău arată că șeful Secției de pediatrie și asistentul șef sunt, deocamdată, singurii responsabili de incidentul petrecut în unitatea sanitară.

Laurențiu Gavrilă, președintele Consiliului de Administrație al spitalului și al comisiei de anchetă în acest caz, a declarat, miercuri, că s-a decis ca joi să aibă loc o ședință a conducerii unității mediciale, cu șefii de secții și cu asistenții medicali, iar până vineri să fie elaborate „proceduri care să prevină apariția unor situtații de genul celei înregistrate la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău”.

„După finalizarea anchetelor vom analiza rezultatele acestora și vom dispune și alte măsuri. În momentul de față, sunt vizate (n.r. de sancțiuni) șefa Secției de pediatrie și asistenta șefă a secției și, dacă comisia de anchetă va mai constata că și alte persoane au răspunderi, în funcție de gravitatea faptelor, vor fi sancționate și acestea și se va merge până la desfacerea contractelor de muncă”, a spus Gavrilă.

Potrivit acestuia, de la 1 februarie, la Secția de pediatrie a Spitalului Județean Buzău vor fi angajate două asistente, însă la această secție rămâne un deficit de cinci asistente, o infirmieră și o îngrijitoare. „Alte 28 de asistente vor fi angajate, de la aceeași dată, în alte secții ale spitalului”, a precizat Gavrilă.

El a mai spus că nici până la ora actuală la Consiliul Județean nu există nicio plângere privind situația copiilor legați de paturi și că există doar imaginile difuzate în presă.

„Am dispus ca azi și mâine (n.r. – miercuri și joi) să se facă verificări în toate secțiile spitalului și în toate structurile medicale aflate în subordinea CJ pentru a ne asigura că nu mai există asftel de practici”, a conchis Gabrilă.

Mai multe imagini cu copii legați de paturi cu feșe, în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău, au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituționalizați, cu vârste cuprinse între doi și 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, conducerea Spitalului Județean Buzău a condamnat modul în care a fost prezentat acest subiect în mass-media.

Președintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, și Nicolae Enache, șeful Secției de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii și adolescenți din Buzău și membru al Colegiului Medicilor, au explicat, marți, într-o conferință de presă comună, că în cazul copiilor legați de pat, ei susținând că a fost aplicată legea, care prevede că pacienții cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenționați pe durata intervențiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului.

Medicul psihiatru Nicolae Enache a susținut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că își pot face rău.

Laurențiu Gavrilă, președintele comisiei de anchetă constituită în acest caz de Consiliul Județean Buzău, a declarat că Spitalul Județean avea obligația să consemneze aceste măsuri într-un registru special, iar conducerea secției de pediatrie trebuia să ceară acordul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Gavrilă a mai spus că a cerut reprezentanților Spitalului Județean sancționarea conducerii secției de pediatrie și „înlocuirea în regim de urgență” a șefei de secție. El a precizat că ulterior în cazul conducerii secției de pediatrie trebuie luate măsuri de retrogadare sau desfacere a contractului de muncă.

Laurențiu Gavrilă a mai spus că atunci când a ajuns la spital a găsit legați doi copii și că datele primite de la conducerea unității erau tot despre doi copii, deși în filmări apar cel puțin patru.

Conducerea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău susține că primele concluzii ale anchetei declanșate la Spitalul Județean Buzău arată că micuții care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.

Într-un comunicat de presă transmis marți seară, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău spun că la momentul declanșării anchetei în cazul copiilor legați de pat la Spitalul Județean, respectiv luni, în unitatea medicală erau internați șase copii care beneficiază de măsura de protecție specială.

În plus, conducerea instituției a precizat că va continua verificările pentru a stabili dacă copiilor instituționalizați care erau internați în spital „le-a fost pusă în pericol integritatea fizică ori le-a fost adusă vreo atingere fizică sau psihică ce poate constitui elementele unui abuz”.

Cristina Sterian, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor