Șeful Senatului, despre înzestrarea armatei române. „Trebuie să fim realiști”. Ce a declarat Tăriceanu referitor la elicopterele Bell și Airbus
„Nu știu exact conținutul cooperării cu compania Bell. Trebuie să existe un proces competitiv și Airbus e pregătit să participe în această competiție. Dar trebuie să fim realiști, n-o să putem să avem mai multe companii care să fabrice elicoptere, pentru că armata română nu e atât de extinsă”, a afirmat Tăriceanu, într-o declarație de presă susținută la platforma aeronautică din Ghimbav, județul Brașov.
Șeful Senatului a conchis că România are responsabilități, în calitate de țară membră a Uniunii Europene, pe care trebuie să le ia în serios. „Avem aceste facilități extraordinare și cred că armata nu poate să nu ia în considerare aceste capacități industriale. Ceea ce am văzut azi în toate întreprinderile vizitate demonstrează know how-ul pe care îl avem”, a completat Tăriceanu.
„Sperăm să creionăm această achiziționare de 16 elicoptere. Ne dorim să fim implicați în acest program. Este cu totul alt program, unul este un elicopter de atac și unul este de luptă, specializat. Deci va fi un alt program și nu se bat cap în cap”, a explicat Niculae Banea, director general IAR Ghimbav, Brașov, întrebat dacă nu există un conflict între acordurile încheiate de IAR cu Bell Helicopter și Airbus.
Banea a adăugat că primul elicopter Puma SOCAT va pleca spre export în luna septembrie.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat, marți, la Brașov, unde a efectuat o vizită de lucru pe platforma aeronautică de la Ghimbav. Președintele Senatului a vizitat unitățile de producție IAR Ghimbav, Premium Aerotec și Airbus Helicopters România, la aceasta din urmă susținând și o conferință de presă pe teme de dezvoltare industrială și investiții în tehnologie. Un invitat special în această vizită pe care Călin Popescu Tăriceanu a făcut-o pe platforma industrială a fost ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Michele Ramis.
În august 2017, IAR Ghimbav a semnat acordul de parteneriat cu Airbus Helicopters pentru încă zece ani, urmând ca la Brașov să fie produse elicoptere multirol H215M. Conform acordului, IAR va acționa drept contractant principal pentru toate comenzile viitoare de H215M care ar putea fi plasate de către MApN.
La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, ministrul Apărării, Mihai Fifor a anunțatcă România negociază și cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav. „Se discută cu Bell Helicopters în aceeași termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care România intenționează să le achiziționeze primele vor fi realizate pe linia din Texas, însă marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brașov. Adică în termenii aceștia se discută cu marii parteneri pe care îi avem”, a declarat la acel moment Fifor.