Șeful sindicatelor medicilor: Starea de nervozitate e mare, se poate ajunge la situații incontrolabile

Șeful sindicatelor medicilor: Starea de nervozitate e mare, se poate ajunge la situații incontrolabile
Publicat: 17/08/2015, 12:49
Actualizat: 17/08/2015, 16:23

Președintele Federației Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, dr. Florin Chirculescu, a declarat luni, după ce a discutat cu reprezentanții Ministerului Sănătății (MS), că trebuie luate hotărâri înaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la grevă.

„Starea de nervozitate este atât de mare încât se poate ajunge la situații incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecință cu mult mai gravă decât o grevă”, a spus dr. Florin Chirculescu, șeful Secției de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgență București.

El a precizat că decidenții din sistemul sanitar trebuie să majoreze salariile medicilor, pentru ca aceștia să poată desfășura o activitate în codiții normale.

Oficiali ai Ministerului Sănătății au declarat, pentru MEDIAFAX, că la întâlnirea de luni s-a discutat despre creșteri salariale, din toamnă, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

„Se dorește ca aceste majorări să se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru că trebuie să se discute cu Ministerul de Finanțe, dar aceste majorări vor fi substanțiale”, au spus sursele citate.

Mesajul medicilor a fost că trebuie făcut ceva în sistem sanitar, iar ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, le-a transmis că este de acord cu ei și că nu trebuie să uite că au fost deblocate deja 5.000 de posturi. În plus, ministrul Sănătății le-a spus reprezentanților medicilor că oricum exista un calendar de majorări salariale și că acestea sunt pentru tot personalul din sistem.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, arăta sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că se va întâlni în această săptămână cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și ai medicilor, dar și cu premierul și ministrul de Finanțe, pentru a găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor.

„Am observat, analizat și dezbătut problema salariilor medicilor și a personalului medical în fiecare zi de când sunt la minister. Am văzut în aceste zile reacția medicilor și voi face tot posibilul ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit”, a scris Bănicioiu, în 15 august, pe rețeaua de socializare.

Nicolae Bănicioiu a mai arătat că Ministerul Sănătății a propus modificarea Legii Sănătății pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcționar public.

Peste 17.000 de medici au aderat la un grup de inițiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situației salariilor mici din sistemul sanitar, dar și despre o posibilă grevă generală.

Grupul ‎”Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!” numără peste 17.200 de membri, înregistrându-se în permanență membri noi. ‎”Solicitam eliminarea statutului de funcționar public al medicului si salarii decente‎”, se arată în prezentarea grupului.

Membrii săi discută despre situația din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor și materialelor sanitare, precum și folosele materiale primite de la pacienți, declarate recent ilegale.

Pe grup este promovată și o petiție lansată de Grupul de inițiativă pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com și semnată până în prezent de peste 1.700 de persoane.

În petiție se vorbește despre ‎”degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din țara noastră‎”. ‎”Cadrele medicale părăsesc masiv țara, pacienții sunt profund nemulțumiți de modul în care sunt tratați în sistem, decidenții sunt ezitanți, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace și tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice și vinovată‎”, arată inițiatorii.

În continuare ei își prezintă revendicările: ‎”Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relației medic- pacient! Nu mai vrem să «cârpim» actul medical pe motiv că «merge și așa»! Nu mai merge! Atentăm la viața pacientului dacă acceptăm improvizații în diagnosticul și tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligență, competență, prudență din Codul Deontologic al medicilor din țara noastră! Nu mai vrem să fim agresați fizic și verbal când încercăm să salvăm viețile pacienților noștri! Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenți! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului! Nu vrem șpagă ! Vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre și să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la șpagă, ci pentru a salva vieți și pentru aceasta am făcut și facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacțiile oferite de salvarea de vieți!‎”.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, fiind asimilați funcționarilor publici.

„Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenție, de un cadou, de o donație pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situație frustrantă pentru toți medicii care lucrează în România. Toți medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanțare”, a spus președintele CMR, Gheorghe Borcean.

El a atras atenția că medicii sunt primii care nu mai doresc menținerea acestui sistem – „dependența de o situație neconformă care oricând poate fi considerată penală”.

Președintele CMR mai spune că organizația a făcut numeroase demersuri către toți miniștrii Sănătății pentru creșterea veniturilor medicilor și toți miniștrii au promis acest lucru.

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienții lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial.

„Stabilește că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidența dispozițiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal”, au hotărât magistrații instanței supreme.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...