Semnal de alarmă: Numărul copiilor obezi va crește accelerat până în 2030 / Printre cauzele principale, promovarea mâncării „junk”

Semnal de alarmă: Numărul copiilor obezi va crește accelerat până în 2030 / Printre cauzele principale, promovarea mâncării „junk
Publicat: 03/10/2019, 13:52

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar una din zece țări are până la 50% șanse să atingă obiectivul impus de a nu înregistra o creștere a ratei acestei tulburări în rândul copiilor, în perioada 2010 – 2025.

Mai mult, șansele a 156 din cele 191 de țări studiate coboară sub 10%, potrivit World Obesity Federation, care a compilat noile date în primul Atlas al Obezității Infantile.

De obicei, copiii obezi devin adulți suferind de obezitate, tulburare care este asociată cu maladii ce scurtează durata vieții, printre care boli cardiace și diabet de tipul II.

Specialiștii spun că o creștere a numărului de copii suferind de obezitate va fi o povară și mai mare pentru serviciile de sănătate publică. Această creștere demonstrează un eșec al guvernelor de a respecta și proteja dreptul copiilor la o stare bună a sănătății, spune Donna Ryan, președinte al federației.

Unele țări au o rată scăzută a obezității, dar nu vor scăpa tendințelor, iar altele au niveluri moderate sau mari și nu fac nimic pentru a stopa fenomenul. Iar această tulburare afectează deopotrivă țările sărace și pe cele bogate.

Specialiștii estimează că, până în 2030, vor fi 62 de milioane de persoane obeze cu vârsta între 5 și 19 ani în China, 27 de milioane în India, 17 milioane în SUA.

Federația a calculat și un scor de risc în ceea ce privește o criză a obezității în următorul deceniu pentru cele 191 de state studiate. Cele mai mari scoruri – maximum 11 puncte – sunt înregistrate de unele insule din Pacific, precum Cook și Palau, și în Puerto Rico, iar Noua Zeelandă are 10,5 puncte.

În ceea ce privește bebelușii – copiii cu vârsta sub un an -, Ucraina înregistrează cel mai mare procent, 26%, în timp ce în Insulele Cook 40,7% dintre persoanele cu vârste între 5 și 19 ani sunt obeze. În SUA, un sfert dintre persoanele cu vârste între 5 și 19 ani sunt obeze.

În România, se estimează că, până în 2030, 493.687 de copii și adolescenți vor fi obezi, dar specialiștii subliniază că în țara noastră există reglementări în ceea ce privește promovarea alimentelor pentru copii și politici pentru a reduce inactivitatea fizică și dietele nesănătoase. Totuși, România are 1% probabilități de a atinge obiectul OMS de a nu înregistra o creștere a ratei obezității infantile în perioada 2010 – 2025.

Potrivit specialiștilor, 20% dintre copiii supraponderali în 2030 vor suferi de obezitate severă și este posibil să aibă nevoie de ajutor medical specializat, precum chirurgie bariatrică. Același procent riscă instalarea diabetului de tip II încă din copilărie, iar, ca adulți, maladii precum cancerul și boli cardiace.

Potrivit lui Louise Baur, medic pediatru și profesor la Universitatea din Sydney, Australia, ambasador contra obezității infantile pentru federație, fenomenul, care a debutat la mijlocul anilor 1980, este și o consecință a creșterii utilizării alimentelor gata preparate, a mijloacelor de transport motorizat, a sedentarismului – a scăzut numărul copiilor care merg pe bicicletă sau se plimbă – și a folosirii ecranelor (computere, tablete etc.).

Atlasul Obezității Infantile se găsește la http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/wof-files/WOF_Childhood_Obesity_Atlas_Report_Oct19_V2.pdf.

Foto: 123RF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul