Asociația Euroland din Banat a lansat, în vara acestui an, o petiție intitulată „Opriți distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului”, care a fost semnată de peste 5.800 de persoane. După ce se vor strânge 6.000 de semnături, petiția va fi trimisă Ministerului Mediului, Agenției pentru Protecția Mediului și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Organizația de mediu susține că Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafața parcului este protejată.
„Romsilva își pregătește terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului! La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafața parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislației naționale, a directivelor europene și recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de altă parte, planul de management al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, elaborat între 2010-2013, de specialiști, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timișoara) și avizat de Consiliul Științific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecție pe o suprafață de 49% din suprafața parcului. Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziție în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiștii din vechiul Consiliul Științific (profesori, cercetători) cu silvicultori și persoane favorabile exploatărilor în parc”, scrie în petiția lansată de Asociația Euroland Banat.
Reprezentanții organizației de mediu acuză că pădurile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant și au solicitat ministrului Mediului și directorilor Agenției pentru Protecția Mediului și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate să intervină ferm, astfel încât exploatările forestiere comerciale să fie interzise.
„Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile și mediul natural pe care ați fost investiți să le protejați, vă solicităm intervenția fermă pentru:
– interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafață a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului;
– realizarea și aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării și evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate și specii de interes național și european;
– realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat, luând în considerare toate activitățile care se desfășoară planificat sau permise de lege pe suprafața parcului național și siturilor Natura 2000″, scrie în petiție.
De asemenea, în document se mai arată că sunt tăiate păduri chiar și din rezervații naturale ale parcului din județul Caraș-Severin, dar că se mai poate interveni pentru revizuirea noului plan de management, care a fost depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.
„De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese și cu încălcarea gravă a obligaților contractuale. În toți acești ani, pădurile au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar și în zone de protecție strictă/integrală precum sunt Rezervațiile naturale Cheile Carașului, Buhui-Mărghitaș, Cheile Gârliștei, Bârzăvița. În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Științific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar 32% din suprafața parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin. Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management și pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile”, mai scrie în petiție.
Parcul Național Semenic – Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982 și adăpostește 5.000 de hectare de pădure virgină cu arbori de 450 de ani, păduri seculare și zone carstice cu numeroase chei și peste 800 de peșteri, precum și 1.200 de specii de floră și 600 specii de faună.
La începutul lunii, Greenpeace România a lansat aplicația de mobil Forest Guardians, prin care românii se pot implica în combaterea tăierilor ilegale de păduri. Aplicația gratuită este disponibilă, pentru moment, doar pentru Android, urmând ca de săptămâna viitoare, să fie disponibilă și în varianta iOS.
Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android. „România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa.”
Replica Romsilva: Totul este legal
Ca urmare a acuzațiilor privind tăierea pădurilor seculare din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, Romsilva precizează că planul de management al parcului a fost elaborat de un grup de specialiști și a fost supus dezbaterii publice. Potrivit unui comunicat transmis Mediafax de către Biroul de Presă al Romsilva, de fapt suprafețele din zonele de protecție strictă și integrală cresc cu aproximativ 10%, pe baza unor argumente științifice.
„Toate informațiile pe această temă au fost publicate în 18 mai pe pagina de internet a Regiei și prin mai multe canale publice de comunicare. Prin noul Plan de Management, suprafața zonelor de protecție strictă și integrală crește cu aproximativ 10%, până la 12.421,4 hectare, din care 11.201,2 hectare fond forestier și 1.220,2 hectare pajiști. Parcurile naționale au o zonare internă, zone de protecție strictă și integrală, unde lucrările sunt interzise, și zone de conservare durabilă, unde anumite lucrări sunt permise și strict reglementate prin legislație, respectiv art. 22 alin.(8) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aceste lucrări silvice respectă toate normele și sunt prevăzute în amenajamentele silvice și planurile de management”, arată Romsilva.
Regia precizează că nu au fost efectuate lucrări silvice în zonele de protecție strictă sau integrală, precum și în rezervațiile naturale, iar planul de management respectă legislația în vigoare.
Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, administrat prin structură teritorială cu personalitate juridică din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 37.100 de hectare, din care 29.786 de hectare fond forestier, suprafața cumulată a zonelor de protecție strictă și integrală din fondul forestier fiind de 14.500 de hectare.
„În zonele de protecție strictă și integrală a parcului, intervenția umană este limitată… În zona de conservare durabilă, legislația specifică permite realizarea anumitor lucrări silvice, acestea efectuându-se cu respectarea planului de management al parcului și ale amenajamentelor silvice în vigoare, aprobate prin ordin al autorității publice centrale care răspunde de silvicultură”, adaugă Romsilva.
„Precizăm că nu există nicio decizie privind „tăierea a 60%” din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, lucrările desfășurate pe raza parcului, fiind aprobate în zonele de conservare durabilă, în conformitate cu Planul de Management și amenajamentele silvice. Ca urmare, afirmația organizațiilor Agent Green și EuroNatur este una falsă. Solicitările organizațiilor Agent Green și EuroNatur de stopare a tuturor lucrărilor pe raza tuturor parcurilor naționale, inclusiv în zonele de conservare durabilă, „tampon”, exced cadrul legal actual și nu au nicio bază științifică”, mai susține sursa citată.
Foto: Euroland Banat/ Facebook