Prima pagină » Știri » SEMNE DE ÎNTREBARE. Cifrele oficiale privind numărul DECESELOR provocate de COVID-19 în România, CONTESTATE de APADOR-CH

SEMNE DE ÎNTREBARE. Cifrele oficiale privind numărul DECESELOR provocate de COVID-19 în România, CONTESTATE de APADOR-CH

SEMNE DE ÎNTREBARE. Cifrele oficiale privind numărul DECESELOR provocate de COVID-19 în România, CONTESTATE de APADOR-CH

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) ajunge la concluzii uluitoare după ce a comparat unele  date statistice privind rata deceselor produse în România, în vremuri normale, înainte de Covid-19, şi a deceselor celor infectaţi cu Covid-19. Astfel, cifrele arată că numărul deceselor înregistrate din cauza bolilor aparatului respirator era dublu, înainte de izbucnirea epidemiei, față de cel al deceselor provocate de COVID-19.

Potrivit unui comunicat al asociației, din datele oficiale prezentate până acum, în perioada 23 martie 2020 (când a fost înregistrat primul mort COVID-19 în România) – 27 aprilie (deci în 37 de zile), în România erau 631 de decese.

„Deci o medie de 17 morţi pe zi”, potrivit APADOR-CH.

Prin comparație, din datele publicate în anuarele statistice ale României, în perioada 2010-2016, media zilnică a deceselor din România este de 700, din care 7 decese/zi cauzate de boli infecţioase şi parazitare, inclusiv tuberculoză, 3 decese/zi cauzate de tuberculoză, 37 decese/zi cauzate de boli ale aparatului respirator.

În acest context, APADOR-CH se întreabă cât de corecte sunt datele comunicate de Guvern privind COVID-19, dacă avem în vedere că înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus, în România numărul deceselor înregistrate din cauza bolilor aparatului respirator era dublu față de cel al deceselor provocate de COVID-19.

„Deci, media de 17 decese/zi ale infectaţilor cu COVID-19 este situată la jumătatea mediei zilnice a deceselor cauzate, în perioada 2010-2016, de afecţiuni ale aparatului respirator (37 decese/zi) şi de 2,5 ori mai mare decât media zilnică a deceselor cauzate, în perioada 2010-2016, de boli infecţioase şi parazitare, inclusiv tuberculoza (7 decese/zi)”, notează organizația în comunicat.

„Întrebarea care se pune este dacă nu cumva această medie de 17 decese/zi a persoanelor infectate cu COVID-19, medie aflată la jumătatea mediei deceselor produse în perioada fără pandemie de afecţiuni ale aparatului respirator, exprimă sau nu cu adevărat realitatea consecinţelor letale ale COVID-19. Chiar aşa de bine stăm statistic, pe vreme de COVID-19, încât atunci când nu este pandemie de COVID-19 se moare de boli ale aparatului respirator de două ori mai mult decât se moare de COVID-19?”, se întreabă cei de la APADOR-CH.

APADOR-CH supune atenției publice întrebările: „Au fost testate toate persoanele decedate în perioada 23 martie – 27 aprilie 2020, pentru a se putea stabili cine era sau nu infectat cu COVID-19? Cum s-a procedat practic pentru ca Guvernul să poată comunica, zilnic aproape, că X este numărul decedaţilor infectaţi cu covid-19?”.

Dacă pare o medie relativ scăzută şi dacă datele oficiale pe care se bazează sunt reale, putem pune acest lucru pe seama măsurilor ferme de prevenţie şi nu trebuie pierdut din vedere efortul depus de medici.

„Ar fi păcat ca, prin măsuri dictate de raţiuni politice şi electorale, în loc de argumente ştiinţifice, eforturile şi sacrificiile medicilor să fie compromise, iar rata deceselor celor infectaţi cu COVID-19 să crească substanţial în perioada următoare”, mai spune asociaţia.