Prima pagină » Știri » Senat: Comisia de apărare, raport favorabil pentru OUG privind sancționarea apelurilor false la 112

Senat: Comisia de apărare, raport favorabil pentru OUG privind sancționarea apelurilor false la 112

Senat: Comisia de apărare, raport favorabil pentru OUG privind sancționarea apelurilor false la 112
Comisia pentru apărare din Senat a adoptat, marți, un raport de admitere pentru Ordonanța de Urgență a Guvernului, care prevede sancționarea apelurilor false la 112, însă amendamentul prin care cartelele prepay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, a fost exclus.

Una dintre prevederile incluse în OUG 62/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, se referă la obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face în avans, de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.

Amendamentul a fost respins, marți, de către membrii comisiei de apărare.

„Una dintre justrificările colegilor cu privire la eliminarea acestui aerticol din Ordonanță, a fost decizia CCR, cei din echipa care a lucrat la această Ordonanță susțin că au venit cu o justificare a acesteia care să facă decizia CCR-ului de a fi una pozitivă, mie mi s-au părut normale argumentele Guvernului (…) am fost singurul care nu a dorit excluderea”, a declarat Nicu Fălcoi, senator USR.

Nicu Fălcoi a declarat că deși Avocatul Poporului a sesizat această prevedere la CCR, decizia corectă, a Guvernului sau Opiziției, va fi scoasă la iveală după pronunțarea Curții Constituționale, însă el este de părere că Executivul are dreptate, deoarece este o metodă de siguranță instituită în alte opt țări europene.

„Într-adevăr, Avocatul Poporului a sesizat CCR, chiar cu această ordonanță, iar Curtea își va spune părerea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, și vom vedea atunci cine a avut dreptate, Guvernul sau cei din Opoziția. (…) Cert este că nu am fi prima țară din Europa în care acest lucru se practică, sun opt sau nouă țări unde cartelele se vând doar pe baza actului de identitate, și eu cred că s-ar diminua foarte mult apelurile false.”, a motivat senatorul.

O altă reglementare importantă a ordonanței de urgență este referitoare la creșterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

Acest amendament a fost aprobat, marți, tot în cadrul comisiei de apărare.

Senatul a fost prima Cameră sesizată, însă for decizional este Camera Deputaților.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind OUG care modifică legea de funcționare a Sistemului național 112 și care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum și stocarea datelor celor care sună la 112. Instituția reclamă că nu se justifică situația de urgență.

Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituție, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Instituția mai notează că măsura colectării datelor aparținând utilizatorilor de cartele prepay nu este adecvată pentru sancționare celor care apelează abuziv Serviciul de urgență 112.

Citește și