Prima pagină » Știri » Senatorul Cezar Măgureanu: Nu mi-e teamă de nimic pentru că nu am comis faptele de care sunt acuzat

Senatorul Cezar Măgureanu: Nu mi-e teamă de nimic pentru că nu am comis faptele de care sunt acuzat

Senatorul Cezar Măgureanu a declarat, joi, că nu este treaba lui ce afaceri derulează ginerele său și că el nu se teme de absolut nimic în legătură cu acuzațiile care i se aduc, întrucât nu a comis asemenea fapte.

Senatorul Cezar Măgureanu a declarat, joi, că nu este treaba lui ce afaceri derulează ginerele său și că el nu se teme de absolut nimic în legătură cu acuzațiile care i se aduc, întrucât nu a comis asemenea fapte.

Cezar Măgureanu a spus, la ieșirea din sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), unde a stat peste o oră, că nu a dat o declarație în fața procurorilor și că va reveni în acest sens „săptămâna viitoare”.

Întrebat cum comentează acuzațiile care i se aduc, precum și arestarea ginerelui său, Măgureanu a răspuns: „Este treaba ginerelui meu ce face”. Senatorul a adăugat că nu îi este teamă de nimic, pentru că el nu are nicio legătură cu acuzațiile din dosarul de evaziune fiscală.

Când jurnaliștii l-au întrebat despre posibilele legături ale fiicei și ginerelui său cu fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, Măgureanu a refuzat să mai facă declarații, solicitând insistent să-i fie lăsată familia în pace.

Unul dintre avocații care l-au însoțit, Florin Nedelcu, a spus, după ce Măgureanu s-a urcat în mașină, că acesta este învinuit, fără a preciza faptele de care îl acuză procurorii DIICOT. Avocatul a precizat că Măgureanu va reveni „săptămâna viitoare” la DIICOT, când va da o declarație în fața anchetatorilor.

Senatorul Cezar Măgureanu s-a prezentat la DIICOT după ce a fost citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală, în care sunt acuzați ginerele și fiica lui, Octavian Grecu, zis „Butoane” și șefi din ANAF.

Procurorii DIICOT îl acuză pe senatorul Cezar Măgureanu că i-ar fi sprijinit în activitatea infracțională pe ginerele și fiica sa, Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac. Cezar Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator.

În 23 iulie, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale față de senatorul Cezar Mircea Măgureanu, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, iar joi i-au prezentat învinuirea și au dispus ca măsură preventivă interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, în acest caz DIICOT făcând, marți dimineață, 256 de percheziții în București și județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.

Procurorii DIICOT au reținut, miercuri, 39 de persoane în dosarul de evaziune fiscală și au cerut instanței arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Ordonanțele de reținere au fost emise în urma audierilor începute marți, când la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane.

Tribunalul București a dispus, joi, arestarea tuturor celor 39 de persoane, printre acestea fiind Octavian Grecu, zis „Butoane”, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Nițu, director la firma acestuia, Nicușor Drăgan, director general adjunct al ANAF, și Dan Stroe, director de achiziții în cadrul ANAF.

Deciziile de arestare preventivă a celor 39 de persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală, în care prejudiciu produs de membrii grupării în perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual, pot fi contestate la Curtea de Apel București.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra și a fost lăsată să plece marți seară.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au emis mai multe ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător pe numeroase bunuri mobile găsite la domiciile celor percheziționați sau la firmele acestora. Astfel, precizează sursele citate, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar și bunuri mobile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marți al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu, dar și de Octavian Grecu, zis „Butoane”.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alții, pe ginerele și fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin și Raluca Găzdac, dar și opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX.

Într-unul dintre documente, procurorii menționează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acționat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ștefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Nițu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataș, Mircea Rădină, Liviu Popovici și opt cetățeni bulgari.

Grupul infracțional era specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operațiuni de import sau achiziții/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operațiunilor realizate și/sau înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoștință învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Pitești, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL și Stefaris Tabachi SRL.

Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Citește și