Prima pagină » Știri » Senatul a adoptat proiectul pentru reducerea vârstei de PENSIONARE. Ce lucrători sunt vizați

Senatul a adoptat proiectul pentru reducerea vârstei de PENSIONARE. Ce lucrători sunt vizați

Senatul a adoptat proiectul pentru reducerea vârstei de PENSIONARE. Ce lucrători sunt vizați
Senatul a adoptat, luni, ca prim for sesizat, în procedură de urgență, un proiect care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, respectiv cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, ulterior datei de 1 aprilie 2001.

Proiectul adoptat de senatori, luni, vizează modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Principalele modificări ale legii sunt: „Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezeintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie statgii de cotizare în condiții normale, după cum urmează: patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă. Concomitent cu completarea art.29 alin (1) – Sunt încadrate în condiții deosebite locurile de muncă stabilite în baza criteriilor și metodologiei plrevăzute în legislația în vigoare la data încadrării acestora. Prin introducerea alin 3) cu următorul conținut – Locurile de muncă dintr-o unitate economică similare celor încadrate în condiți deosebite conform alin (1), vor fi de asemenea încadrate în condiții deosebite de muncă”.

Comisia pentru muncă din Senat a întocmit un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul legislativ.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările ulteriorare. Intervențiile legislative vizează, potrivit expunerii de motive „o rezolvare a problematicii actuale privind condițiile grele de muncă și condițiile deosebite de muncă, problematică care este foarte complexă, munca desfășurată în astfel de condișii impune și obligă la un efort sporit și un grad de pericol profesional suplimentarm dar și durata efectivă a prezenței salariatului în acest mediu nociv”, potrivit expunerii de motive.

Amendamentul adus în comisie este o completare a Articolului 169 Astfel „ (1) Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011 care, după data de 1 aprilie 2001 au desfășurat activități pentru care nu au fost obținute avizele în vederea încadrării locurilor de muncă în condiții deosebite sau speciale, deși anterior datei de 1 aprilie 2001 au fost încadrate în grupa II sau grupa I de muncp, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, conform prevederilor art 169.1 lit a și b”.

Senatul a adoptat inițiativa legislativă în calitate de prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Citește și