Senatul a aprobat o lege care permite unor persoane din Arad să iasă mai repede la pensie, fără penalizări

Publicat: 07 03. 2023, 15:12
Actualizat: 07 03. 2023, 15:13

Senatul a adoptat, astăzi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare pentru locuitorii din apropierea fostului combinat chimic de lângă municipiul Arad.

Iniţiativa legislativă a aparţinut deputaţilor PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, ambii din Arad, care au anunţat, marţi, că persoanele expuse la poluarea generată de fostul Combinat Chimic Vladimirescu vor putea beneficia de pensionare anticipată fără penalizare, dacă proiectul trece şi de Camera Deputaţilor. Este vorba de persoane care locuiesc de cel puţin 30 ani în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir şi Mândruloc.

„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu Sergiu Bîlcea pentru a extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Urmează dezbaterile procedurale şi în Camera Deputaţilor, unde sper că va exista aceeaşi direcţie favorabilă adoptării, pentru că practic se elimină discriminarea oamenilor afectaţi de emisiile de gaze şi vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice din judeţul nostru”, a declarat, marţi, deputatul Glad Varga.

La rândul său, Sergiu Bîlcea a spus că „este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilităţi similare altor localităţi afectate de poluare”.

„Legislaţia prevede acest tip de facilităţi pentru zonele afectate de poluare, este şi cazul celor din localităţile amintite. Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane”, a adăugat deputatul liberal Sergiu Bîlcea.

Dacă iniţiativa legislativă va intra în vigoare, locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede.

În decembrie 2022, cei doi parlamentari din Arad spuneau că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Glad Varga spunea atunci că oamenii din aceste localităţi „au fost expuşi de-a lungul timpului la astfel de efecte nocive asupra organismului”.

„Probele de ape subterane recoltate indică încă depăşiri faţă de STAS 1342/92 la majoritatea indicatorilor, iar determinările efectuate de APM Arad arată depăşiri la amoniu şi la azotaţi. Poluarea a afectat calitatea apei, mediul şi sănătatea oamenilor, inclusiv prin incidenţa crescută a unor boli grave”, declara Glad Varga, potrivit Agerpres.