Senatul a eliminat prevederile privind impozitarea bacșișului
Senatorii au adoptat cu 52 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și o abținere proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 8/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Totodată, ei au aprobat, cu 54 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și o abținere, amendamentele Comisiei de buget prin care, la propunerea Ministerului Finanțelor, au fost eliminate prevederile privind impozitarea bacșișului.
Senatul este prima cameră sesizată.
În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Valentin Calcan a spus că votează proiectul, dar a pledat pentru includerea bacșișului pe nota de plată.
„Am deschis un fel de cutie a Pandorei și poate până la urmă, în drumul spre Camera Deputaților, Guvernul se va mai gândi, domnul ministru se va mai gândi întrucât a avea un bacșiș pe nota de plată, deci nu separat, eu cred că e și european și normal. Aș vrea să-l felicit pe domnul ministru pentru că, iată, e primul care a avut curaj de la Revoluție până acum să spună un lucru pe care-l știm cu toții, și anume faptul că la restaurante de regulă plătim un bacșiș (…) A avea un astfel de serviciu pe nota de plată mie mi se pare absolut normal și firesc (…) Oficializăm ceea ce există, dăm posibilitarea ca fiecare angajat să știe exact ce va avea în buzunar. Venitul unui ospătar nu e făcut din bacșiș, el trebuie să fie făcut din salariu. Noi trebuie să spunem că prin salariu, de fapt, recompensăm munca unui ospătar, în salariu trebuie să se regăsească costul mâncărurilor din meniul respectiv. Bacșișul e altceva, e ceea ce oferim noi îîn plus în cazul în care avem un serviciu deosebit, dar nu e venitul de bază al unui ospătar”, a spus Calcan.
El a adăugat că, dacă s-ar face un control, s-ar constata că 95% din restaurantele din România au ospătari cu salariul minim pe economie, ceea ce nu e normal.
Senatorul PNL Liviu Titus Pașca a criticat Guvernul pentru inițierea acestei legi și pentru renunțarea la măsura aplicării bacșișului. „După două săptămâni v-ați răzgândit, timp în care s-a ajuns la situații hilare și unii și-au pus și înscripții în care îi rugau pe cetățeni să nu le lase bacșiș, ca nu cumva să-i găsească Fiscul cu un leu sau doi în plus în casele de marcat. E strigător la cer. Faceți experimente pe sărăcia, pe nervii oricum încordați ai acestei țări și mai apoi vă răzgândiți”, a afirmat Pașca.
Comisia de buget a Senatului a decis, pe 19 mai, la propunerea Ministerului Finanțelor, să elimine din Ordonanța de Urgență 8/2015 textele care prevedeau impozitarea bacșișului.
Senatorii din comisie au decis eliminarea prevederilor privind impozitarea bacșișului, în urma declarațiilor ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici.
Senatorul PNL Marinică Dincă a spus că în comisie impozitarea bacșișului va fi eliminată din ordonanță, dar durează „mai mult de 1 iunie” până când aceste modificări vor fi aprobate de Senat, de Camera Deputaților și, apoi, promulgate de președinte.
„În momentul de față, noi scoatem impozitarea bacșișului, dar până când modificările vor intra în vigoare va dura mai mult de 1 iunie, data la care a anunțat ministrul de Finanțe că nu se mai aplică această impozitare. Cel mai devreme în această săptămână ordonanța modificată va fi în plenul Senatului, apoi, va merge la Cameră va sta cel puțin șapte zile, apoi merge la președinte. Se trece de 1 iunie. Dacă vroia cu 1 iunie, ministrul dădea un act normativ prin care abroga impozitarea bacșișului. Să nu-i mai mintă pe cetățeni că la 1 iunie va fi scos acest bacșiș, până se promulgă și va fi publicat în Monitorul Oficial mai durează”, a spus senatorul PNL Marinică Dincă.
Ordonanța de Urgență a Guvernului 8/2015 modifică și completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacșișului, care ar fi urmat să fie evidențiat pe un bon fiscal separat. Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.
În 15 mai, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că obligativitatea taxării bacșișului va fi eliminată.
„Din păcate nu se poate reglementa în toate spețele sale”, spunea Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacșișului.
El preciza că, deși taxarea bacșișului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.
Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.