Senatul aprobă proiectul care permite utilizarea sistemelor de blocare a comunicațiilor în închisori

Publicat: 02 12. 2013, 20:08
Actualizat: 29 07. 2014, 02:00

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege care permite utilizarea sistemelor destinate blocării și întreruperii radiocomunicațiilor în penitenciare.

Actul normativ inițiat de Guvern prevede că blocarea și întrerupereea radiocomunicațiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoane private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete sau informații, inclusiv telefoanele mobile.

În proiect se arată că sistemul nu va reține informațiile privind traficul, localizarea, precum și informațiile necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator, precum și conținutul comunicării.

Inițiatorul precizează, în expunerea de motive, că deși persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deținerea și utilizarea unor astfel de dispozitive de comunicare, introducerea acestora în cadrul penitenciarelor „s-a perfecționat de-a lungul timpului”.

„Telefoanele mobile reprezintă cea mai periculoasă formă de introducere de obiecte interzise în spațiul de deținere, deoarece, în majoritatea cazurilor ele oferă o conexiune simplă către activitatea infracțională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate”, arată Guvernul.

Inițiatorul mai adaugă și faptul că, inițial, modul de introducere în penitenciare a acestor dispozitive de comunicare la distanță a fost prin intermediul pachetelor sau coletelor poștale primite de către deținuți, disimulate în alimente și bunuri a căror deținere și utilizare este permisă.

Potrivit legislației în vigoare, în unitățile subordonate ANP, persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice fie prin intermediul unui sistem electronic integrat de telefonie, folosind un card personalizat (cartelă magnetică) cu cod de bare, fie de la posturile publice cu cartelă preplătită, în rețelele de comunicații electronice la punct fix, operate de furnizori autorizați, aparate instalate în locurile de deținere unde nu a fost implementat sistemul electronic integrat.

Senatul a dezbătut acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată.