Senatul refuză să trimită la Parchet stenogramele comisiei speciale pentru Revoluție. Care este motivul

Publicat: 14 03. 2016, 14:43

„Biroul Permanent al Senatului a luat act de scrisoarea domnului Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general prin care solicită ca până la 21 martie să se transmită copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din ’89. Noi am mai avut o solicitare în urmă cu câțiva ani, am răspuns și atunci în același mod, documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate”, a declarat, luni, vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, după ședința Biroului Permanent.

Chelaru a mai spus că toate cererile au avut același rezultat. El a precizat că pentru a studia documentele din dosarele de la revoluție este nevoie de autorizație specială de acces la informații clasificate (ORNISS-n.r.).

„Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondență cu Parchetul general”, a spus Chelaru.

Luni, Senatul a primit o solicitare semnată de Bogdan Licu, prin care cere copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989.

„În vederea soluționării dosarului nr.11/P/2104, ce are ca obiect evenimentele din decembrie 1989, vă rugăm ca până la data de 21 martie 2016 să ne trimiteți copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (1990-1992, sub conducerea domnului Sergiu Nicolaescu și 1992-1996, sub conducerea domnului Constantin Ticu Dumitrescu și, ulterior, a domnului Valentin Gabrielescu), precum și copii de pe eventuale documente care au stat la baza elaborării Raportului final al comsiei senatoriale privind evenimentele din decembrie 1989”, potrivit documentului.