Senatul RESPINGE proiectul privind parteneriatul civil. Ce DREPTURI privind exercitarea TUTELEI PĂRINTEȘTI ar fi avut cuplurile
Propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost respinsă de senatori cu 92 de voturi, față de 11 favorabile și o abținere.
Inițial, și Comisia Juridică a Senatului adoptase, pe 23 octombrie, un raport de respingere pentru proiectul de lege privind parteneriatul civil, inițiat de Oana Bîzgan.
La Capitolul VII al proiectului de lege sunt reglementate drepturile, în cazul în care unul dintre parteneri are copii, care oferă partenerului care nu este părinte biologic dreptul de a se implica în creșterea copilului sau copiilor respectiv.
Art 39: (1) Un partener civil care este părintele unui copil are dreptul de a-și exercita responsabilități părintești față de copil. (2) Ambii părinți prin comun acord sau părinte care exercită independent tutela față de copil poate încredința temporar exercitatea responsabilităților părintești, parțial sau în întregime, partenerului civil. (3) În cazul în care responsabilitățile părintești față de un copil, menționate la alin (2), sunt încredințate pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, declarația părintelui trebuie să fie certificată de către un notar public. (4) Partenerul civil care are dreptul de a-și exercita responsabilitățile părintești față de copil este obligat să le exercite în conformitate cu prevederile legislației care reglementează familia și exercitaea responsabilităților părintești”, precizează inițiativa Oanei Bîzgan-Gayral.
Proiectul mai propunea abrogarea oricăror alte prevederi contrare cuprinse în orice alte acte normative.
„La nivelul UE, 22 de țări oferă cetățenilor posibilitatea să-și oficializeze relația de cuplu fără a fi obligați la căsătorie, aceștia având ca alternativă parteneriatul civil. Singurele state membre care nu asigură niciun fel de protecție juridică cuplurilor care trăiesc în uniuni consensuale sunt România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia (potrivit Eurostat – n.r)”, explica Oana Bîzgan în expunerea de motive a proiectul depus pe 30 martie la Senat.
Prin inițiativa legislativă partenerii care încheie un astfel de acord au dreptul de a opta pentru „regimul comunității de bunuri”, astfel ambii parteneri beneficiind de ceea ce dobândesc în timpul parteneriatului civil.
Partenerii civili au aceleași drepturi și obligații cu privire la sistemul de asigurări sociale, de sănătate, încadrarea în muncă și asistență socială ca cele prevăzute în legea civilă prin căsătorie. De asemenea, o persoană care se află într-un parteneriat civil cu un cetățean român poate dobândi cetățenia română în aceleași condiții precum o persoană căsătorită cu un cetățean român.
Inițiativa mai acordă partenerilor dreptul la decizii comune în viața de cuplu, dreptul la protecția vieții private și a vieții de cuplu, obigația de a-și acorda asistență reciprocă, și îngrijire și asistență în caz de boală și drepturi egale procedurale și statut în toate instanțele și procedurile administrative precum cuplurile căsătorite, dreptul de „a se întreține reciproc și a suporta cheltuielile conviețuirii comune, precum și în condițiile prevăzute de prezenta lege, cheltuielile conviețuirii copiilor cărăra unul dintre parteneri le este părinte, precum și a celor cărora unul dintre parteneri le este tutore”.
La fel ca într-o căsnicie și partenerii civili au dreptul să preia numele partenerului, să-și păstreze numele propriu sau să aibă ambele nume.
Senatul e prima Cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților fiind decizională.