Sentința în „dosarul transformatorul”, pe 12 iulie. DNA cere 15 ani de închisoare pentru Fenechiu. „Sunt ponderat optimist. Părinții mei sunt disperați. LIVE
Curtea Supremă a judecat joi, 4 iulie, ultimul termen în dosarul de corupție al ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. DNA a cerut condamnarea lui Fenechiu la 15 ani de închisoare. Instanța va anunța sentința pe 12 iulie. Dacă judecătorii îl vor găsi vinovat, condamnarea lui Relu Fenechiu va fi o premieră, fiind pentru prima dată când un ministru în funcție din România este condamnat. Procurorii spun că Fenechiu este vinovat de 46 de infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. În esență, Relu Fenechiu a vândut către Electrica, prin firmele sale, o serie de transformatoare vechi și ruginite. Procurorii arată că transformatoarele care au fost supraevaluate erau produse în anii ’70 și erau extrem de uzate.
CUM S-A DERULAT ULTIMUL TERMEN DIN DOSAR
UPDATE 18:21 Relu Fenechiu, în ultima intervenție în fața instanței: „Onorată instanță, sunt ponderat optimist. Părinții mei sunt disperați că voi fi condamnat la 15 ani de pușcărie. probabil asta e practica la DNA. Am făcut 22 de ani afaceri, am urmărit să fac profit, dar nu am încălcat legea. Nu înțeleg de ce sunt eu un Acar Păun. Știu că procesul acesta este important pentru România. Aștept cu nerăbdare data de 12 iulie”
UPDATE 16:04 Procurorii DNA cer pedeapsa maximă, de 15 ani de închisoare, pentru Relu Fenechiu și suportarea de către acesta a prejudiciului de 1,5 milioane de euro.
UPDATE 15:15 Ședința a fost reluată. Președinta a anunțat că șentința va fi pronunțată pe 12 iulie la ora 15.00
Instanța a respins cererile de administrare de noi probe în dosar, precum și solicitarea privind sesizarea Curții Constituționale.
UPDATE 14:00 Instanța a suspendat ședința de judecată, pentru 30 de minute, pentru a delibera asupra cererilor avocaților lui Fenechiu.
UPDATE 12:39 Relu Fenechiu a declarat în fața instanței că nu a pretins niciodată că transformatoarele pe care le-a vândut erau noi. „Transformatoarele pe care le-am vândut nu erau noi. Nu am susținut niciodată că am vândut echipamente noi. Dacă cineva cumpără un Mercedes din 1965, trebuie să cumpere piese de schimb din 1965. Sunt condamnat că nu am știut să gestionez acest proces. Nu am știut să aduc probele mai rapid. Nu m-am implicat pentru că știu că sunt nevinovat. În 2004 eram un umil consilier local aflat în opoziție”, a spus Fenechiu.
UPDATE 11:00 Cinci martori din dosarul Transformatorul au fost citați la acest termen cu mandat de aducere. Patru dintre ei au fost aduși la instanță în baza acestor mandate de aducere.Un director al Electrica Moldova a declarat că transformatoarele lui Fenechiu au fost utilizate ca piese de schimb.
UPDATE 8:48 Ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a venit la Curtea Supremă. „Numai proștii nu au emoții într-o astfel de situație”, le-a spun Fenechiu jurnaliștilor înainte de a intra în sala de judecată. Fenechiu a mai spus că cea mai mare teamă a lui este cea legată de implicațiile pe care le-ar putea avea asupra carierei lui o decizie negativă a magistraților. „Este o decizie importantă pentru cariera mea mea. De opt ani nu știu de ce sunt acuzat. Este vorba de complicitate la abuz care nu a fost probată. După acest proces am să vă arăt de ce am fost eu bagat in chestiunea asta”, a spus Fenechiu.
În 28 iunie 2012, Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA, alături de trei foști directori ai Sucursalei de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu și ceilalți învinuți sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și continuată (39 acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
DNA a trimis dosarul în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procurorii susțin că firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revândut la suprapreț societății Electrica Moldova.
FOTO: Transformatoarele vândute de Fenechiu
În rechizitoriu, procurorii susțin că, în perioda 2002 – 2005, SC SISSE SA a achiziționat echipamente pentru sistemul energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc) de la cele 4 firme din cadrul grupului „FENE”: SC LA ROCCA SRL, SC TEHNOROM SRL, SC FENE GRUP SA și SC EURO PLUS SRL.
DNA: licitațiile pentru transformatoare au fost trucate
Prima acuzație a procurorilor este aceea că licitațiile pentru aceste contracte au fost trucate. În rechizitoriu, anchetatorii susțin că licitațiile erau câștigate constat de firmele lui Fenechiu pentru că la proceduri se înscriau doar aceste firme sau alte firme, care însă nu concurau în mod real pentru contracte. „
Concret, la aceste proceduri de achiziție publică nu participau decât firmele din cadrul grupului „FENE”, una fiind câștigătoare iar celelate asigurând doar aparența de corectitudine conform unei proceduri infracționale cunoscute ca metoda „mâinii moarte”, se menționează în rechizitoriul DNA. Pentru a stabili acest aspect procurorii au analizat 46 de contracte încheiate cu firmele lui Fenechiu. Procurorii au constat că multe dintre documentele privitoare la cele 46 de tranzacții se limitau, în principiu, doar la facturi și documente de recepție a produselor livrate de cele 4 firme, și doar în cazul a 15 tranzacții existau ofertele de produse, comenzi sau alte documente aferente procedurilor de achiziție publică, fără însă a exista contracte încheiate între SC SISEE SA și firmele LA ROCCA, TEHNOROM, FENE GRUP și EUROPLUS.
Echipamante electrice cumpărate de la bulibașă
Documentele analizate de procurori au arătat că proveniența transformatorelor pe care firmele lui Relu Fenechiu le-au vândut drept produse este incertă. Potrivit procurorilor, transformatorele erau furnizate companiilor lui Fenechiu de către Dragoș Stănescu, unul dintre liderii romilor din județul Iași. Companiile lui Dagoș Stănescu cumpărau transformatoarele de la firme fantomă pe care apoi le vindeau către firmele lui Relu Fenechiu care apoi le-a revândut către Electrica. Procurorii arată că un raport al Gărzii Financiare a descoperit că doar un singur transformator vândut de firmele lui Fenechiu are traseul și proveninența certe. În rest, toate celelalte echipamente achiziționate au la bază acte falsificate sau neconforme c realitate.
Transformatoare din anii ’70, vândute drept noi
O altă acuzație din dosar este că transformatoarele vândute de Relu Fenechiu sunt de fapt fier vechi.
Cercetările procurorilor au arătat că majoritatea transformatoarelor au fost produse în anii ’70. De altfel, în dosar este publicat și un tabel cu anul de provenineță al transformatoarelor. Procurorii au făcut cercetări la fața locului și au constat că aceste obiecte erau livrate de firmele lui Fenechiu au fost în realitate niște fiare vechi.
FOTO: Transformatoare vechi achiziționate de stat de la FeneGroup
„Rezultatul acestor cercetări la fața locului, a confirmat declarațiile mai multor martori, angajați ai SISEE, care au constatat încă de la momentul livrării produselor de către firmele din cadrul grupului „FENE”, că aceste produse sunt vechi, ruginite, cu probleme tehnice și au prețul de livrare similar unui produs nou”, se arată în rechizitoriu
Procurorii mai arată că transformatoarele erau uzate și au fost utilizate în instalații electrice. Anchetatorii susțin că achiziționarea unor astfel de echipamente nu se justifică.
„Concluzia cu privire la transformatoarele de putere, ne referim aici doar la cele pentru care s-au identificat date minime de identificare, este că acestea au fost produse în decada 70 – 80 a secolului trecut, fiind evident că acestea au fost folosite în instalații, că erau uzate fizic sau psihic, aspect vizibil prin rugina și lipsa de componente, fiind inutile scopului urmărit prin achiziția lor, lipsite de orice eficiență economică atât prin prețul de achiziție cât și prin neutilizarea lor”, se arată în rechizitoriu
Directorii Electrica și-au construit vile cu firmele lui Fenechiu
Într-un alt capitol al rechiztoriului, procurorii arată că în perioada în care companiile lui Fenechiu au avut relații comerciale cu Electrica Moldova trei directori și-au contruit vile de lux. Mai mult, procurorii arată că cei trei directori ai Electrica, și ei inculpați în dosar, și-au construit casele tocmai cu firmele lui Relu Fenechiu.
Procurorii nu au putut însă să dovedească pe deplin faptul că Relu Fenechiu le-a dat mită prin construcția acestor vile de lux. „Pe parcursul actelor premergătoare, s-a stabilit că directorul general al SISEE Electrica Moldova (sucursala de întreținere) – înv.Turbatu Ioan, directorul general al FDFEE Electrica Moldova (filiala de distribuție) – înv.Mazilu Traian, și numitul Ciutea Claudiu, fiul înv.Ciutea Ioan – directorul SDFEE Electrica Moldova (structura teritorială Iași a filialei de distribuție), au beneficiat în perioada 2004 – 2005 de serviciile firmei SC FENE GRUP SA, mai precis respectiva firmă, le-a executat celor trei, lucrări de construcție case/vile”, se arată în rechizitoriu.