ȘERBAN IONESCU A MURIT. Actorul fusese internat în stare gravă la Spitalul Floreasca

Publicat: 22 11. 2012, 12:47
Actualizat: 27 09. 2018, 18:32

ȘERBAN IONESCU a murit în această noapte, în jurul orei 23.30, la Spitalul Floreasca, a declarat pentru Mediafax directorul unității medicale, Radu Macovei. Actorul în vârstă de 62 de ani era internat la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, în secția de Terapie Intensivă.

Actorul a fost dus marți la Spitalul de Urgență Floreasca, după ce starea lui s-a agravat, potrivit sursei citate.

ȘERBAN IONESCU A MURIT. Biografia lui ȘERBAN IONESCU – roluri remarcabile și o suferință cumplită

DIVORȚUL lui ȘERBAN IONESCU de MAGDA CATONE

Florin Zamfirescu: ȘERBAN IONESCU a fost un om minunat, un coleg extraordinar. Primele reacții după ce A MURIT ȘERBAN IONESCU

A murit ȘERBAN IONESCU: rol memorabil în ION

Șerban Ionescu a mai fost internat la Spitalul Universitar de Urgență Elias din 18 septembrie până în 2 octombrie, pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale necesare în vederea asigurării unei alimentații complete.

„Această procedură era necesară și continuă protocolul de monitorizare în cadrul suferinței neurologice (scleroză laterală amiotrofică)”, declara atunci conducerea Spitalului Elias.

Potrivit sursei citate, pe perioada spitalizării, acesta a fost conștient, nu a prezentat tulburări respiratorii și nici nu a necesitat alt tip de îngrijire medicală, astfel că în 2 octombrie actorul a fost externat.

La jumătatea lunii august, Șerban Ionescu, diagnosticat inițial cu borelioză, în urmă cu un an, s-a întors în România de la clinica din Germania în care a fost îngrijit și unde a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică.

Avocatul actorului declara atunci că boala de care suferea Șerban Ionescu era este incurabilă.

„Vorbește, râde, discută, însă are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici în Germania și a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Boala este incurabilă, nu există un tratament (care să ducă la vindecare, n.r.)”, preciza atunci avocatul Cătălin Dancu.

El spunea că actorul locuia în București, în casa unui prieten, deaorece se afla în proces de divorț de soția lui, Magda Catone, următorul termen fiind stabilit în 14 decembrie, la Judecătoria Sectorului 2.

Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier și măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează mușchii voluntari, care fac posibilă mișcarea. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă și fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul și alte funcții fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile și pot provoca diferite alte boli și complicații.

Maladia poate debuta la orice vârsta, însă este mai frecventă la vârsta a doua și a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se știe că aproximativ 5-10% din pacienți prezintă o formă moștenită a bolii.

Boala cu care a fost diagnosticat inițial actorul, borelioză, prezintă o serie de simptome asemănătoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectând la rândul ei mușchii și alte organe și provocând probleme cu vorbirea, respirația și deglutiția. Actorul fusese diagnosticat, în urmă cu un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înțepătura unei căpușe.

La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului, banii fiind acordați din Fondul de rezervă.

Pe 30 mai, președintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Șerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, însă, că actorul nu are neuroborelioză și că în România se asistă la un fenomen îngrijorător al „epidemiei de diagnostic” legat de această boală.