Șerban Ionescu, fost coleg al lui Iovan: Avionul era dotat cu sistemele necesare, ELT-ul a transmis
Pilotul Șerban Ionescu, fost coleg al lui Adrian Iovan, a declarat, joi, că avionul care a aterizat forțat în Apuseni „era dotat cu sistemele necesare” și că „este sigur” că sistemul ce facilita localizarea aeronavei a emis semnal.
„Avionul era dotat cu sistemele necesare. Nu vreau să comentez ancheta, sunt prea emoționat pentru acest lucru, dar este sigur că ELP-ul a transmis, a fost auzit din zbor de colegi de-ai mei de la BlueAir și de la alte companii. Și ROMATSA a fost informată despre acest semnal emis pe frecvența 121,5. Nu puteam să localizăm din avion, n-aveam noi aparatura necesară”, a spus Ionescu, la Academia de Aviație, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Adrian Iovan.
Întrebat dacă ROMATSA ar fi trebuit să aibă aparatura necesară pentru localizarea avionului, fostul coleg al lui Iovan a răspuns afirmativ: „Normal”.
Șerban Ionescu a mai spus, pe de altă parte, că accidentele îi unesc pe piloți și îi fac să învețe mai multe.
„Pe noi, toate aceste accidente ne-au unit, ne-au îmbărbătat, ne-au făcut să învățăm mai multe. Să respectăm pe toți cei care s-au dus, să ne gândim să facem un viitor mai bun și fără accidente”, a spus pilotul.
De la Academia de Aviație, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Adrian Iovan a fost dus la capela cimitirului Sf. Ilie, înmormântarea urmând să aibă loc vineri la prânz, la Cimitirul Bellu Catolic.
Pilotul Adrian Iovan avea 55 de ani și o carieră de peste 30 de ani ca pilot. După pensionare, el le preda studenților din anii terminali ai Școlii de Piloți și pilota avioane de mici dimensiuni.
În urma accidentului din Apuseni a murit și Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București. Aceasta a fost avansată post-mortem la gradul de locotenent și va fi înmormântată joi, cu onoruri militare, în Cimitirului Ghencea Militar III.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.
În urma accidentului au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului și victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
(Serviciul Foto al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)