Regizorul Sergiu Nicolaescu rămâne internat la terapie intensivă, evoluția postoperatorie fiind ușor favorabilă, în concordanță cu suferințele preexistente și cu vârsta pacientului, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Spitalului Elias din București.
„Pacientul este tot la terapie intensivă. Ținând cont de operațiile pe care le-a avut înainte și de vârsta sa, evoluția postoperatorie este mai lentă, dar favorabilă”, au precizat sursele citate.
Reprezentanții spitalului au mai spus că Nicolaescu a fost ridicat la marginea patului, este conștient și vorbește, însă, întrucât au persistat unele probleme respiratorii, a rămas sub supraveghere medicală continuă.
Sergiu Nicolaescu, în vârstă de 82 de ani, a fost operat de peritonită, în 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitală, „în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute”, intervenția chirurgicală decurgând fără incidente, a anunțat unitatea sanitară.
Regizorul a fost operat pe cale laparoscopică, de către echipa chirurgicală a Spitalului Elias.
„Intervenția chirurgicală a fost impusă de evoluția clinică din ultimele 24 de ore, în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Spitalului Elias.
Potrivit reprezentanților Spitalului Elias, peritonita localizată cu punct de plecare apendicular a fost descoperită intraoperator și a fost rezolvată laparoscopic.
„Intervenția chirurgicală a decurs fără incidente, pacientul fiind transferat în compartimentul postoperator pentru continuarea îngrijirilor”, au mai precizat reprezentanții spitalului.
Reprezentanții spitalului anunțaseră, cu o zi înainte de operație, că regizorul a fost internat în 26 decembrie, pentru o afecțiune digestivă cronică cunoscută, și urmează tratamentul medicamentos corespunzător.
Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat câteva coaste.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist și producător de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morții” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supraviețuitorul” (2008).
Dacă filmul „Orient Express” a fost cea mai vizionată premieră românească a anului 2004, probabil că cea mai impresionantă producție semnată de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost „Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea în rolul principal – creație de referință în istoria filmului românesc.
Printre cele mai recente filme ale sale se numără „Ultimul corupt”, lansat la începutul acestui an și care este o continuare a lungmetrajului „Poker” (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN, iar în actuala legislatură a încheiat al cincilea mandat în Parlament. Singura legislatură în care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură și a deținut președinția comisiei în actuala legislatură. El s-a numărat, totodată, printre cei care au luat parte la Revoluția din 1989.