Sesizare de plagiat pe numele lui Oprea. El spune că autorul este o „sursă de minciuni” împotriva sa

Sesizare de plagiat pe numele lui Oprea. El spune că autorul este o sursă de minciuni împotriva sa
Publicat: 01/07/2015, 10:43
Actualizat: 19/07/2016, 11:55

„În legătură cu încercările mai vechi și mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declarațiilor de avere și legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea București privind teza de doctorat, țin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat și respect legile țării. În privința parcursului meu academic, am cerut și am primit din partea Ministerului Educației, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât și cel de conducător de doctorat au fost obținute cu respectarea tuturor normelor legale și a exigențelor academice în vigoare la momentul respectiv”, spune Gabriel Oprea, într-un comunicat transmis marți seară de Centrul de presă al MAI.

Premierul interimar spune că, prin răspunsul primit de la Ministerul Educației în 23 iunie, „este atestată fiecare etapă a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003”, când a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU – Comisia de științe militare, ordine publică și siguranță națională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Națională.

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca și sesizarea depusă la ANI pentru verificarea declarațiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum și „alte încercări” de a-l denigra, îl au ca autor pe Ioan Sîrbu.

„Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcției Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naționale, pentru faptele comise în funcția pe care a deținut-o și pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o față de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetența de a depune plângeri și petiții, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri și minciuni îndreptate împotriva mea”, susține Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea mai spune că lucrarea sa de doctorat, elaborată sub îndrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este „un document public și este la dispoziția oricui dorește să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu”.

Ministrul Afacerilor Interne, premier interimar, face aceste precizări după ce Hotnews a scris marți că la Comisia de Etică a Universității din București a fost depusă o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a acestuia.

La începutul lunii aprilie, Oprea a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI) de o avocată care, în numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetările.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost reclamat la ANI de avocata Diana Monica Croitoru – Anghel, în numele unui client al acesteia.

La momentul depunerii sesizării, avocata a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut trei reclamații la ANI pentru verificarea averii lui Gabriel Oprea, în care a a cerut cercetarea tuturor declarațiilor de avere ale lui Oprea din perioada 2004 – 2014.

În sesizările către ANI avocata a reclamat mai multe nereguli precum faptul că Oprea nu și-ar fi declarat venituri din drepturi de autor, ar fi cumulat pensie și salariu, nu ar fi plătit taxe pentru mai multe imobile achiziționate și ar avea datorii la buget.

Ea a mai precizat că persoana în numele căruia a depus sesizările la ANI nu este implicată în vreun proces cu Gabriel Oprea sau cu Ministerul de Interne, ci doar „are cunoștință de aceste abateri” și, „ca orice bun cetățean, a procedat la sesizarea” organelor abilitate.

La rândul său, ministrul de Interne a spus, la momentul debutului cercetărilor inspectorilor de integritate, că nu este prima oară când este verificat de ANI și că nu are niciun dubiu că agenția va constata o dată în plus că nu există neconcordanțe sau suspiciuni în ceea ce îl privește.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor