Sesizarea în cazul fraudelor de la Spitalul de Arși, făcută în 2012 de DIPI și un denunțător

Publicat: 25 04. 2014, 10:08
Actualizat: 01 02. 2019, 03:11
Anchetatorii au fost sesizați în 2012 de Direcția de Informație și Protecție Internă că la Spitalul de Arși au loc fraude privind modul de internare al unor pacienți, iar ulterior a existat și un denunțător, al cărui caz este cuprins în anchetă, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta în dosarul în care sunt urmărite penal 26 de persoane, majoritatea cadre medicale, pentru că ar fi făcut internări în baza unor diagnostice false și ar fi realizat ilegal operații estetice în spital, a început la sfârșitul anului 2012, iar procurorii au documentat cazul până în prezent.

Verificările au început după ce anchetatorii bucureșteni au primit, la sfârșitul anului 2012, o informație potrivit căreia la Spitalul de Arși există nereguli în ceea ce privește internarea și tratarea unor pacienți.

Polițiștii și procurorii bucureșteni au descins, vineri dimineață, la 23 de adrese, dar și la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, fiind vizate 26 de persoane, majoritatea cadre medicale, suspectate că făceau internări în baza unor diagnostice false și realizau ilegal operații estetice în spitale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus, în cursul lunii aprilie, începerea urmăririi penale în acest caz, față de 26 de persoane, pentru comiterea, după caz, a infracțiunilor de luare de mită, dare mită, înșelăciune sau fals intelectual.

Vineri, anchetatorii au făcut 23 de percheziții în București, inclusiv la un spital public, arată Parchetul Tribunalului București, într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, perchezițiile au loc la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală.

Persoanele vizate în acest caz sunt suspectate că internau fără drept persoane, prin atribuirea unui diagnostic fals, că foloseau fără drept logistica spitalului și realizau operații estetice – liposucții, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier – în timpul programului de lucru, a precizat Parchetul Tribunalului București.

De asemenea, persoanele vizate în anchetă ar fi cerut mită sume importante de bani, pentru efectuarea operațiilor și că ar fi decontat ilegal serviciile medicale, în baza diagnosticelor false, în dauna Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre persoanele vizate sunt și 16 medici, suspectați de diagnostic fals, înșelăciune, fals intelectual și luare de mită.

Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operații estetice, cereau pentru aceste intervenții sume mult mai mici decât prețul pieței, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate.

Ca urmare a unor operații de acest fel, cadrele medicale ar fi încasat lunar între 15.000 și 20.000 de euro, potrivit surselor din rândul anchetatorilor.

La percheziții participă 12 procurori de la Parchetului Tribunalului București și 150 de polițiști din cadrul Poliției Capitalei.

Cercetările în această cauză sunt făcute cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.