Deputații PNL, PMP și USR au sesizat pe 27 decembrie Curtea Constituțională asupra modificării aduse Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, considerând că acestea încurajează astfel de fapte.
Potrivit sesizării la CCR, prin modificările aduse legii se creează un cadru juridic „privilegiat” în cazul persoanelor care săvârșesc infracțiuni de evaziune fiscală, „de natură a încuraja astfel de fapte antisociale și nu de a descuraja evaziunea fiscală, respectiv prejudicierea statului și, implicit, a contribuabililor”.
Deputații au adoptat pe 19 decembrie inițiativa cu 188 voturi „pentru”, 38 „împotrivă” și trei abțineri.
„În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, prevede proiectul legislativ.
De asemenea, inițiativa prevede că „în cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală.În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.