Sf. Gheorghe. Peste 2.200 de persoane au semnat pentru a deveni parte în procesul privind steagul orașului
Peste 2.200 de cetățeni au semnat pentru a deveni parte în procesul legat de steagul municipiului Sfântu Gheorghe, care se va judeca, în 10 septembrie, la Curtea de Apel Brașov, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Filiala UDMR Sfântu Gheorghe a inițiat, la începutul lunii iulie, o acțiune de strângere de semnături de la localnicii care doresc să devină parte în procesul legat de steagul orașului, care se va judeca la Curtea de Apel Brașov. Voluntarii organizației au strâns semnături în șase puncte ale orașului.
Președintele executiv al UDMR Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că 2.250 de persoane au semnat actul prin care devin parte a procesului, pentru a apăra steagul orașului.
Toth Birtan Csaba a subliniat că documentele cu semnături vor fi depuse, luni, la Curtea de Apel Brașov, unde, în 10 septembrie, se va judeca procesul.
Conducerea UDMR Sfântu Gheorghe afirma, la finalul lunii iunie, într-un comunicat de presă, că steagul județului Covasna a fost anulat printr-o sentință a Curții de Apel Brașov și că aceeași instanță va decide cu privire la steagul municipiului Sfântu Gheorghe.
În acest context, UDMR Sfântu Gheorghe a cerut cetățenilor orașului să se folosească de posibilitățile juridice și să își exprime solidaritatea față de steagul orașului.
Potrivit comunicatului citat, persoanele fizice și organizațiile civice au dreptul să intre în acest proces și, astfel, dacă sentința va fi defavorabilă la Curtea de Apel Brașov, procesul poate fi dus până la Strasbourg.
În 29 iunie, procesul privind steagul municipului Sfântu Gheorghe a fost amânat, la cererea Consiliului Local, până în 10 septembrie.
Tribunalul Covasna a respins, în urmă cu câteva luni, acțiunea fostului prefect de Covasna Codrin Munteanu, care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat steagul municipiului Sfântu Gheorghe. Ulterior, Prefectura Covasna a făcut recurs.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), declara, în 20 iunie, într-o conferință de presă, că, potrivit unei sentințe a Curții de Apel Brașov, judecătorii au admis recursul declarat de fostul prefect al județului Codrin Munteanu împotriva sentinței civile pronunțate de Tribunalul Covasna și în consecință a dispus anularea parțială a hotărârii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-au aprobat steagul și fanionul județului.
Decizia Curții de Apel Brașov este irevocabilă.
Kiss Edit, corespondenti@mediafax.ro