Prima pagină » Știri » Sfatul CNAS pentru românii care vor să se trateze în străinătate

Sfatul CNAS pentru românii care vor să se trateze în străinătate

Sfatul CNAS pentru românii care vor să se trateze  în străinătate
Sfatul CNAS pentru românii care vor să se trateze în străinătate

„Vorbimd despre sistemele sanitare din alte țări. Ne uităm la ceilalți și spunem: sistemul din Franța este cel mai bun. Dar dacă îi întrebi pe francezi și ei au foarte multe nemulțumiri. Ne uităm în Germania: sistemul nemțesc este foarte bun. Este adevărat că Legea asigurărilor a fost luată după sistemul german – dar am făcut-o noi românește, și atunci e adevărat că nu mai seamănă -, dar și ei au nemulțumiri. Se duce lumea la Viena, la AKH, ca la Mecca, dar și acolo sunt limite. Și de acolo se întorc pacienți nemulțumiți, dar cu costuri foarte mari”, a spus Vasile Ciurchea, marți, la dezbaterea „Drepturile pacienților – între teorie și practică”.

Președintele CNAS a arătat că foarte mulți pacienți români se duc în afară fără a fi bine documentați.

„Noi, Casa de Asigurări, decontăm casei de acolo, nu decontăm pacientului, nu decontăm medicului, nu decontăm clinicii, decontăm casei din țara respectivă. Și decontăm atât cât spitalul are prevăzut în contractul cu casa. Dacă din 100 la sută din preț spitalul respectiv are contract cu casa 80 la sută, noi decontăm 80 la sută, restul este pe banii pacientului. Pacientul, neștiind de la început, rămâne extrem de surprins și, mai grav, în imposibilitatea de a completa acea sumă, și încep tot felul de discuții, cereri. Dar sunt anumite lucruri pe care nu le putem face pentru că nu ne lasă legea”, a explicat Ciurchea.

CNAS plătește aproximativ 70 de milioane de euro pe an pentru tratamente în străinătate.

„Există directiva europeană care-ți spune că, dacă la un anume moment nu poți să-ți tratezi un pacient în țară, el poate fi tratat într-un spital dintr-un stat al Uniunii Europene, iar noi (CNAS, n.r.) trebuie să plătim și asta se și întâmplă”, a spus Ciurchea.

Pe de altă parte, el a punctat că România are un corp medical „extrem de bine pregătit”, „cu foarte multă dăruire și cu o foarte mare putere de muncă”.

„Niciunde în afară nu stă medicul până la 3.00 – 4.00 – 5.00 după-masă să consulte toți bolnavii de la ușă. Acolo există program, la 13.00 s-a încheiat programul, medicul a plecat, nu interesează pe nimeni că mai sunt încă cinci bolnavi. E adevărat că la ei totul funcționează pe bază de programări, la noi Doamne ferește să programezi un bolnav peste trei săptămâni – o lună la un CT, la un RMN”, a mai spus Ciurchea.

Președintele CNAS a mai enumerat și o serie de obligații pe care pacienții le au pe lângă drepturi: să se înscrie pe lista unui medic de familie; să anunțe medicul de familie ori de cate ori apar modificari în starea lor de sănătate, să se prezinte la controalele profilactice și periodice stabilite prin contractul-cadru, să anunțe în termen de 15 zile medicul de familie și casa de asigurări asupra modificărilor datelor de identitate sau modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurați, să respecte cu strictețe tratamentul și indicațiile medicului, să aibă o conduită civilizată față de personalul medico-sanitar, să achite contribuția datorată fondului și suma reprezentând coplata în condițiile stabilite prin contractul-cadru, să prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative ce atestă calitatea de asigurat.

Citește și