Prima pagină » Știri » Sfatul procurorului-legendă care a coordonat operațiunea Mani Pulite, pentru Victor Ponta

Sfatul procurorului-legendă care a coordonat operațiunea Mani Pulite, pentru Victor Ponta

Sfatul procurorului-legendă care a coordonat operațiunea Mani Pulite, pentru Victor Ponta
Procurorul italian Antonio di Pietro, devenit o legendă vie pentru că a fost unul dintre coordonatorii vastei operațiuni anticorupție Mani Pulite, s-a aflat la București, unde a vorbit despre corupție și lupta împotriva ei.

Procurorul Antonio di Pietro, unul dintre coordonatorii vastei operațiuni anticorupție care a măturat lumea politică a Italiei din anii ’90, aflată în strânsă legătură cu Mafia, a vorbit la București despre lupta împotriva corupției. El a spus că orice oficial care este cercetat penal ar trebui să își dea demisia imediat sau să fie suspendat din funcție. Pus în față cu exemplul prim-ministrului României, Victor Ponta, fostul procuror italian a spus că el, atunci când a fost acuzat de ilegalități, și-a dat demisia în 12 minute și a mers în fața judecătorilor. Diferența dintre el și oamenii politici este simplă: „știam că sunt nevinovat”.

„Consider că aceia care dețin funcții publice și fac obiectul unei cercetări penale, unei urmăriri penale, au datoria ca mai întâi să răspundă în fața magistraturii și abia apoi să-și desfășoare activitatea acelei funcții publice. Iar asta dintr-un motiv cât se poate de simplu și de concret: opinia publică, cetățeanul, alegătorul trebuie să afle dinainte dacă acela pe care l-a ales să-l reprezinte are mâinile curate sau nu. Prin urmare, această persoană cu funcție publică trebuie să alerge în întâmpinarea autorităților, a justiției, pentru a ajuta autoritățile să-și desfășoare activitatea dacă este vorba despre cercetare penală și nu să lupte cu ele sau să-i determine pe alții să lupte pentru ei împotriva autorităților judiciare. Ceea ce spun acum nu sunt doar vorbe goale sau principii teoretice, ci un exemplu personal. Când eram magistrat și lucram la operațiunea Mâini Curate, m-au acuzat că am comis infracțiuni în timp ce desfășuram cercetările. Mi-am prezentat demisia și m-am dus la magistrat pentru a fi judecat. Când eram ministru în primul Cabinet Prodi, am fost acuzat că nu mi-am făcut datoria. Mi-am dat demisia la 12 minute după ce mi s-au adus aceste acuzații și am alergat la judecător pentru a-mi justifica faptele. Eu, în schimb, aveam un avantaj față de ceilalți: știam că sunt nevinovat”, a declarat Antonio di Pietro într-un interviu pentru Adevărul.

Di Pietro a mai spus că nu a colaborat niciodată ca procuror cu vreun serviciu de informații italian sau străin, în realizarea anchetelor sale.

„Nimeni nu și-a permis vreodată să-mi ofere ceva. Mi-au oferit posturi importante, pe care le-am refuzat când am considerat că ele implică și o cerere de contrafavoruri pe care eu nu aș putea să le accept. Vă dau un exemplu concret. Când eram magistrat, în vara anului 1994, mi-a fost oferită funcția de ministru de către premierul Silvio Berlusconi. Cum eu făceam anchete cu privire la persoane și societăți aflate în strânsă legătură cu el, am considerat că nu este oportun să accept oferta sa”, a mai spus di Pietro.

El le-a transmis procurorilor români să își facă treaba cu „absolută independență”.

Citește și