SFATURI. Monica Pop: Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de coronavirus. Alimentele banale sunt la îndemâna oricui
Medicul Monica Pop vine cu informații vitale privind dieta românilor care vor să se asigure că nu se infectează cu coronavirus și păstrează un sistem imunitar puternic.
„Românii sunt oameni cu imunitate scăzută în general, pentru că au o viață destul de grea. Știm foarte bine că nu se alimentează cum trebuie de foarte multe ori și stresul este foarte mare, așa că scăderea imunității e la ordinea zilei. Am spus de mai multe ori că la boli infecțioase ne-a învățat un medic mai în vârstă ca niciodată să nu plecăm de acasă fără ceva proteine ingerate pentru ca leucocitele să fie în circulație și să ne apere. Din punct de vedere medicamentos, eu folosesc o schemă de imunitate de foarte mulți ani. Accentuez asupra vitaminei D3 pe care trebuie să o ia orice om, în permanență. Este un foarte bun factor de ridicare a imunității”, a declarat medicul la Antena3.
Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele bogate în vitamina D! Citește articolul complet pe CSID.RO
„Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou)”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
Iaurtul este o sursă de vitamina D şi conţine probiotice, bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în flora intestinală. Consumul de iaurt ajută la îmbunăţirea funcţiei sistemului imunitar prin aportul de vitamina B 6, D şi la reducerea simptomelor de răceală, care se însoţesc, uneori, şi de tulburări intestinale. Poţi adăuga miere în iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului în tratarea răcelii.
Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Consumul regulat aduce un aport de vitamine (A, D, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu) precum şi de proteine, fiind recomandate la orice vârstă.
Peştele gras sau conservat în ulei conţine foarte multă vitamina D. Heringul, somonul sau tonul nu trebuie să lipsească din alimentaţie.
Carnea de porc reprezintă o sursă excelentă de vitamina D. Este de preferat să optezi pentru carnea macră, deoarece aici se găseşte cea mai mare concentraţie de substanţe nutritive.
Ciupercile sunt bogate în vitamina D şi sunt o sursă indispensabilă de proteine, în special pentru vegetarieni.
Uleiul de ficat de cod are un conţinut ridicat de vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3. O lingură de ulei de ficat de cod reprezintă dublul dozei zilnice recomandate din această substanţă.
Ouăle. Vitamina D se găseşte în gălbenuş.
Halibutul este o specie de peşte cu un conţinut ridicat de vitamina D. De asemenea, bogat în proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu şi potasiu. Păstrăvul este o altă sursă bună de vitamina D, proteine, vitamine din complexul B şi minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D şi este o sursă bună de acizi graşi Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu şi zinc.
Cerealele fortificate sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale. Astfel, o cană de cereale conţine aproximativ 100 UI de vitamina D. Cerealele integrale sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, plus fibre.
Tofu este sărac în calorii şi un bun înlocuitor al brânzei. Acest produs oferă în 100 de grame circa 30% din doza zilnică necesară de vitamina D. Poate fi adăugat la salate sau poate fi gătit.