Sfaturi pentru a vă feri de căpușe după ce au fost confirmate trei cazuri de persoane cu boala Lyme

Publicat: 29 04. 2014, 17:52

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, medicul Tiberius Brădățan, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că de la începutul acestui an 97 de persoane care au fost mușcate de căpușe s-au adresat UPU și Secției de Boli Infecțioase din cadrul spitalului sucevean, în trei dintre aceste cazuri fiind confirmată infecția cu bacteria Borellia.

El a spus că, în cursul anului trecut, s-au înregistrat în județul Suceava 887 de cazuri de mușcături de căpușe.

Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a recomandat populației să respecte măsurile necesare pentru a preveni mușcăturile căpușelor atunci când petrece timpul în natură.

Ea a spus că, în condițiile încălzirii vremii, și ținând cont că urmează minivacanța de 1 mai, recomandă celor care preferă activitățile recreative în aer liber să poarte îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru a putea fi observate insectele, care să acopere cât mai mult din suprafața corpului și să evite să meargă prin iarba înaltă sau să meargă desculț prin iarbă.

Zorescu a mai spus că în cazul în care o persoană este înțepată de căpușe, trebuie să se prezinte la spital pentru a fi extrase.

Ea a precizat că pericolul infecției apare în primele 24 de ore de la momentul înțepăturii, căpușa transferând prin salivă bacteria Borellia persoanei mușcate.

„La locul mușcăturii apare un eritem inelar, migrator, iar pacientul acuză dureri musculare și dureri de cap”, a explicat medicul epidemiolog sucevean.

Zorescu a subliniat că prin tratamentul preventiv cu antibiotice, recomandat de medic, scade mult riscul de apariție a bolii Lyme.

Directorul adjunct al DSP Suceava a spus că boala Lyme este o boală cu simptomatologie complexă, iar netratată la timp este greu de detectat și afectează sistemul nervos, sistemul muscular și inima. Ea a mai spus că tratamentul într-o fază avansată a bolii Lyme este scump și de lungă durată.

Zorescu a precizat că, în cursul anului trecut, în județul Suceava s-au înregistrat 27 de cazuri confirmate de boală Lyme, iar de la începutul acestui an trei astfel de cazuri..