SFATURI SPIRITUALE împotriva infecției cu coronavirus. Regulile Părintelui Dan Damaschin pe timp de pandemie

Publicat: 20 03. 2020, 15:12
Preotul roman care dă sfaturi anti-coronavirus / Sursă foto: Facebook / Dan Damaschin

Preoții avertizează și ei cu privire la pericolul transmiterii noului coronavirus, dar spun că protecția credincioșilor ține de lupta cu un „virus nematerial”.

Pe lângă respectarea restricțiilor impuse de starea de urgență, Părintele Dan Damaschin de la Biserica Maternității „Cuza-Vodă”, Iași, propune un set de 10 reguli împotriva oricărui „virus nematerialnic”.

Într-o abordare personală, clericul utilizează, într-o postare pe Facebook, termenii aflați pe buzele tuturor în aceste zile pentru a atrage atenția că este nevoie mai presus de toate de sănătate sufletească.

Autoizolarea
Astfel, Părintele Damaschin îndeamnă la „autoizolarea minții, trupului și mai ales a inimii, pentru a împiedica orice virus nematerialnic să te tulbure și să te infecteze cu răutatea demonică”.

Masca de protecție
Preotul recomandă purtarea măștii de protecție pe gură pentru ca „nici un cuvânt rău să nu fie rostit și să nu rănești pe nimeni” și atrage atenția că masca trebuie purtată inclusiv pe ochi: „Pe acolo este poarta de intrare cea mai ușoară pentru virușii mentali. Nu este nevoie decât să-i închizi și să-ți înalți mintea la Crucea Domnului Iisus Hristos”.

Mișcare, alimentație
Setul de reguli „pe timp de pandemie” îndeamnă la cât mai multă mișcare: „Metaniile mari și închinaciunile în fața Domnului Hristos, Antrenorul tău personal, te vor ajuta să te menții în cea mai bună formă sufletească și nu numai!”, spune Părintele Dan Damaschin.

În ce privește alimentația, preotul explică: „Proteina animală, alcoolul și țigările sunt foarte iubite de microbi și de gândurile necurate, în timp ce Aghiazma, Anafura și, mai ales Sfânta Împărtășanie, sunt rezervate celor iubiți de îngeri”.

Imunizare
Clericul cere încredere în preot care este „jandarmul lui Hristos obligat să te slujească, chiar și la patul de suferință, necondiționat”, „antrenat și imunizat pentru orice tip de luptă, iar dacă va cădea la datorie va fi decorat post-mortem”.

El se adresează și celor care se tem de îmbolnăvire când primesc Sfânta Euharistie. Lor le spune că în Lingurița de împărtășanie este prezent Hristos şi să nu fugă de ea.

Distracție
Setul de norme nu ignoră nici recreația, desigur, în sens duhovnicesc: „Distrează-te cât poți de mult!”, spune părintele. „Găsești pe net o mulțime de Acatiste și Imne duhovnicești. Un karaoke cu familia ta te va ajuta să te simți excelent!”.

Părintele Dan Damaschin, cunoscut pentru grija sa față de semeni, recomandă încălcarea recomandării de a sta în casă atunci când vine vorba de „bătrânii singuri, bolnavi și orfani”.

„Mergi la bătrânii singuri, la bolnavi și orfanii, ce te vor aștepta cu multă dragoste la fereastră. Lasă-le la ușă o pâine, o pungă de mălai, de orez, fasole sau o sticlă de ulei. Nici nu știi cât de bun e pilaful simplu pentru un om flămând!”.

La finalul postării, preotul recomandă: „Crede și cercetează! Fă nu doar ce zice popa, ci mai degrabă ce face el!”, potrivit Basilica. ro.

De altfel, chiar și în perioada de criză Părintele Dan Damaschin a mers cu ajutoare prin zonele rurale din Iași întrucât, spune el, „copiii mamelor sărmane nu știu să tacă de li-i foame”.

Părintele solicită în continuare sprijin în Campania „Grăuntele de lumină” prin care vrea să îmbrace de Paști 7.000 de copii.