Sfaturile E.ON înaintea sezonului rece: „Verificați și curățați coșurile de fum”
E.ON și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor să verifice și să curețe coșurile de fum de cel puțin două ori pe an și neapărat înaintea începerii sezonului rece, atenționând că în fiecare an zeci de oameni au decedat sau au fost intoxicați cu monoxid de carbon.
Un număr de 67 de persoane au decedat în ultimii trei ani asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 194 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicației cu monoxid de carbon, a precizat, miercuri, compania E.ON România, într-un comunicat de presă.
Cauza principală a deceselor a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coșuri de fum necurățate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coșuri.
„Cele peste 260 de victime înregistrate în decursul ultimilor trei ani reprezintă doar cazurile din aria de activitate a E.ON Gaz Distribuție. Numărul total al victimelor asfixiate sau intoxicate cu monoxid de carbon este, cu siguranță mult mai mare, în condițiile în care sunt și alte tipuri de combustibili care prin ardere degajă monoxid de carbon și generează astfel de cazuri”, a precizat sursa citată.
În cadrul campaniei „Împreună pentru siguranță”, lansată în luna septembrie, E.ON și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atrag atenția asupra necesității curățării coșurilor de fum și a întreținerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranță sunt esențiale pentru evitarea intoxicațiilor și asfixierilor cu monoxid de carbon, dar și pentru prevenirea incendiilor.
Oamenii trebuie să curețe coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coșărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenții, a precizat sursa citată.
„Această operațiune cu rol de prevenire a incidentelor grave este obligatorie, fiind stipulată atât în legislația română cât și în cea europeană”, se mai arată în comunicat.