Prima pagină » Știri » Sibiul, orașul din România care are trei stele în ghidul Michelin. Motivul? „Pentru că le merită”

Sibiul, orașul din România care are trei stele în ghidul Michelin. Motivul? „Pentru că le merită”

Sibiul, orașul din România care are trei stele în ghidul Michelin. Motivul?

Președintele Michelin România, Eric Faidy, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că orașul – singurul din România cotat de specialiștii Michelin la trei stele, ceea ce înseamnă că trebuie vizitat neapărat – a primit această distincție în urma unei analize foarte riguroase și o merită.

„Cam acum un an m-am bucurat că Sibiul a apărut în ghidul Michelin cu o cotație deosebit înaltă, acum avem musafiri pe cei care sunt vinovați de această cotație. Am primit o plachetă care reprezintă același lucru ca în ghid, că Sibiul este o destinație de trei stele, este cotația maximă”, a declarat primarul Klaus Iohannis, sâmbătă, într-o conferință de presă desfășurată la Primăria Sibiu, cu ocazia sărbătoririi unui an de la lansarea Ghidului Verde Michelin România, în care Sibiul a primit cea mai înaltă distincție Michelin, trei stele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Michelin România, Eric Faidy, a explicat că i s-a părut potrivit să sărbătorească primul an de la editarea ghidului dedicat României în Sibiu.

„Sărbătorim primul an al Ghidului Verde pentru România și ne-am gândit că ar fi potrivit să facem acest lucru în Sibiu, o locație de top. A devenit acest lucru datorită istoriei sale, culturii, dar și datorită a ceea ce s-a făcut de către Primărie și Camera de Comerț în ultimii zece ani. Am vizitat centrul și am fost impresionat de tot ce am văzut, este o parte interesantă de istorie pentru România”, a declarat acesta.

Eric Faidy a explicat că în elaborarea ghidurilor Michelin este aplicată aceeași „metodologie structurată, precisă și riguroasă peste tot în lume”.

„Dacă Sibiul primește trei stele și altul la fel, va fi pentru că au trecut prin același proces. Avem nouă criterii diferite pe care le aplicăm: prima impresie a vizitatorului, renumele și popularitatea locației, monumente și muzee, zone protejate sau diversitatea activităților disponibile, premii sau alte forme de recunoaștere, valoarea artistică și istorică a locului, estetica, autenticitatea și farmecul, accesibilitatea și ospitalitatea locuitorilor. (…) E o metologie foarte riguroasă, dacă Sibiul primește trei stele este pentru că merită trei stele”, a declarat directorul Michelin.

El a adăugat că duminică se va plimba cu soția sa pe Transalpina, pentru că, așa cum scrie ghidul, „este un traseu care nu trebuie ratat”.

Pentru pregătirea ediției românești, autorii Ghidului Verde Michelin au colindat întreaga țară timp de mai multe luni, vizitând un număr mare de locuri și făcând o selecție. Ca urmare, opt situri turistice românești au fost desemnate cu cea mai înaltă distincție a Ghidului Verde Michelin – trei stele (de vizitat neapărat): mănăstirile din Bucovina, Maramureșul, Dragomirna, Sibiul, Transfăgărășanul, Horezu, Prejmerul și Delta Dunării. În afară de București, numeroase orașe și sate, dar și monumente și muzee, au fost calificate cu două stele (merită o oprire) sau cu o stea (sunt interesante).

Ghidul Verde Michelin pentru România are 368 de pagini și include 22 de hărți, aproximativ 600 de adrese (din care 400 cu locuri de cazare și restaurante) și 160 de fotografii, fiind vândut în aproximativ 5.000 de exemplare. O variantă în limba franceză a Ghidului Verde Michelin pentru România a fost lansată în septembrie 2008.

Ghidul Verde Michelin România este împărțit în trei părți: secțiunea albastră pentru „Planificarea Vacanței Tale”, portocalie pentru „Introducere în România” și verde pentru „Descoperirea României”.

Ghidul Verde Michelin pentru România a fost creat de către experții Grupului Michelin cu sprijinul Departamentului de Cartografie al Michelin România și apoi a fost tradus și publicat de editura Meteor Press.

„Cu certitudine a crescut numărul turiștilor români, câți se datorează ghidului nu putem evalua, dar este excepțional că avem un ghid despre noi, în limba noastră. Foarte mulți români au resursele necesare pentru a vizita orice locație din Româania și mulți își doresc să redescopere țara și atunci ghidul este binevenit”, a spus Klaus Iohannis.

În perioada 24-27 mai, editura Meteor Press, care a publicat ghidul, participă la Târgul de Carte BOOKenthal Sibiu organizat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Departamentul Corespondenți, [email protected]

Citește și