Simona Noja, despre scandalul de la Școala de balet din Viena: S-a căutat defăimarea instituției

Publicat: 04 01. 2020, 17:09

Simona Noja-Nebyla, originară din Cluj-Napoca, fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, a fost director al prestigioasei școli de balet din cadrul aceleiași instituții austriece din 2010 până la mijlocul lunii decembrie 2019.

Anul trecut, Simona Noja s-a aflat în atenția publicului și din cauza unui scandal izbucnit la prestigioasa instituție vieneză. Scandalul a pornit în luna aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă ce susținea că unii tineri dansatori ar fi fost loviți fizic și zgâriați, iar alții au fost batjocoriți din cauza kilogramelor în plus.

O anchetă demarată ulterior a concluzionat, în decembrie, că tinerii dansatori au fost expuși la exerciții extrem de dure în cadrul antrenamentelor. De asemenea, aceștia au fost încurajați să fumeze pentru a-și controla greutatea. Șefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor și mărimea pe care o purtau la haine.

Susanne Reindl-Krauskopf a afirmat și că Noja-Nebyla ar trebui înlocuită cu un „lider nou, inovator”.

„Este clar că acești copiii și adolescenții nu au fost feriți de discriminare, că au fost neglijați și că asta le-a provocat probleme medicale grave”, se arată în raportul comisiei. Ancheta a arătat și că ritmul de lucru „pune în pericol sănătatea copiilor”.

În replică, Opera de Stat din Viena a anunțat la momentul respectiv că a redus deja numărul de spectacole ale studenților și că va studia cu atenție raportul înainte de a da un răspuns complet.

Ministrul austriac al Culturii, Alexander Schallenberg, a decis apoi destituirea coregrafului francez Manuel Legris din funcția de director artistic al școlii, precum și a Simonei Noja-Nebyla din cea de director managerial.

Într-o declarație publicată sâmbătă pe Facebook, Simona Noja scrie: „Cum este deja cunoscut, Academia de balet a trecut în ultimul an printr-o perioadă turbulentă, care a provocat iritații nu doar în rândul instituțiilor precum Protecția copiilor și a tinerilor, sau la Inspectoratul muncii, ci și în rândul școlilor cu care colaborează, a foștilor și actualilor elevi și a părinților lor, a profesorilor, pianiștilor și a întregului colectiv administrativ, precum și în mass-media. În urma scandalului declanșat în presa austriacă, a fost înștiințată Procuratura și a fost instituită de către, pe atunci ministru pentru Europa, cultură și mass-media, o Comisie de cercetare, cu scopul de a clarifica faptele până în cel mai mic detaliu. În aprilie 2019 ambele instituții și-au început cercetările variate și complexe. Până la data de 1.01.2020 Procuratura încă nu s-a pronunțat, în schimb Comisia și-a prezentat raportul final, în urma căruia, prezentul Ministru al Culturii, urmașul d-lui Blümmnel, d-l Schallenberg, a hotărât destituarea mea din funcția de directoare a Academiei de balet a Operei de Stat din Viena”.

După o prezentare a realizărilor profesionale ca balerină, precum și ca profesor și manager al prestigioasei instituții vieneze, Simona Noja scrie că oferă în acest mesaj „percepția sa asupra adevărului”, „ca om, artist, pedagog și cetățean al unui stat democratic european”, „ca o pledoarie pentru restaurarea demnității morale a celor 136 de copii ai Academiei de Balet și a părinților acestora, precum și a celor 15 profesori, 8 pianiști și a întregii echipe administrative, astfel încât să pot rămâne fidelă răspunderilor mele în fata celor 169 persoane din Academia de balet, așa cum am fost întotdeauna în ultimii 10 de ani”.

„Protecția copilului este, desigur, de cea mai mare importanță. Protecția copilului este o tema pe care o consider esențială și indispensabilă pentru sistemul educațional. Toate măsurile luate și puse în aplicare de mine și prin mine servesc la protejarea copiilor și tinerilor care ne-au fost încredințati. Din păcate, în loc de un dialog necesar și firesc pentru o societate democratică, deciziile au fost luate fără ca oamenii implicați să aibă un cuvânt de spus, ceea ce înfiripă ideea că, în loc să se caute adevărul, s-a căutat un motiv pentru defăimarea activităților acestei instituții tradiționale și a slujitorilor ei”, scrie fosta balerină.

Aceasta mai spune că demnitatea actualei echipe de profesori și pianiști a Academiei de Balet a fost încălcată. „Activitatea acestora nu a fost văzută sau evaluată de niciuna dintre persoanele responsabile din Comisie sau din Minister și nici nu a fost inclusă în observațiile din raportul final. Motivul invocat a fost „menținerea neutralității”. Nu au fost luate în considerare nici opiniile pozitive ale elevilor actuali sau a părinților, nici ale altor artiști recunoscuți la nivel internațional. Toate schimbările puse în aplicare din septembrie 2019 în conformitate cu recomandările celor mai prestigioși specialiști austrieci din domeniu, nu au fost percepute din perspectiva și funcția lor globală, ci diminuate ca doar un „control al simptomelor””, a mai scris aceasta.

Simona Noja a mai spus că echipa profesorilor și a pianiștilor nu a fost audiată și aceștia nu au avut dreptul de a emite vreo declarație. „Principiul sui generis, prin care Comisia și-a început discuțiile cu cei 24 de audiați, a fost următorul: „Vi se solicită să furnizați informații veridice, dar din punct de vedere juridic nu există nicio obligație fată de Comisie de a da declarații veridice.” Dar cel mai important fapt care ar fi trebuit să stea la baza activității acestei comisii este tocmai relevarea adevărului; în absența lui, persoanelor examinate le este încălcată demnitatea și li se face o mare nedreptate”.

„Doresc să pledez aici pentru șansa expunerii punctelor noastre de vedere, pentru recunoașterea realizărilor muncii noastre, pentru repunerea în drepturi a demnității morale și profesionale a întregii echipe a Academiei de Balet a Operei de stat din Viena și, prin urmare, și a demnității mele morale și profesionale, valori care au fost dobândite de noi toți prin eforturi îndelungate și oneste”, își încheie Simona Noja declarația.

Academia, creată în 1771, este una dintre cele mai prestigioase școli de balet din Europa. Mulți dintre foștii studenți dansează pentru companii precum Baletul Regal (Royal Ballet) din Londra, Marea Britanie, pentru Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, și American Ballet Theatre din New York, SUA.

Simona Noja s-a născut în orașul Huedin, județul Cluj, în anul 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani, a fost cooptată în lotul olimpic al României. Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB).

În perioada 1986 – 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar, între 1991 și 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf.

Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena, iar de-a lungul carierei a susținut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt și München.

În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar, în 2008, i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Științe și Arte, Clasa Întâi.

Simona Noja, care este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii și locuiește atât în Viena, cât și în Cluj-Napoca.

foto: monitorulcj.ro