Sindicaliștii din administrația publică ar putea declanșa greva generală
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) cere Guvernului României să nu ia decizia reducerii numărului de angajați din administrația publică locală sau a reducerii salariilor acestora cu 10 la sută, în caz contrar urmând să declanșeze proteste și grevă generală.
Biroul Executiv al FNSA, întrunit, vineri, la Cluj-Napoca, a trimis o scrisoare Guvernului, în care avertizează că dacă reducerile de personal vor avea loc, "se va solicita demisia Executivului pentru incompetență", iar actul emis va fi atacat la instanțele de judecată competente și va fi sesizat Consiliul Europei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Președintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că în urma analizei făcute, a rezultat faptul că numărul de salariați din administrația publică locală a crescut, în ultimii 3-4 ani, în mod justificat și firesc.
"Creșterea este urmare a preluării unor activități noi, iar după integrarea în UE s-au înființat compartimente noi, care se ocupă de întocmirea de proiecte europene. În plus, creșterea s-a făcut în mod controlat, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici", a afirmat Suciu.
El susține că în administrația publică locală hotărârile consiliilor locale sau județene privind aprobarea organigramelor nu pot fi modificate orcând, oricum și de oricine. "Am solicitat celor responsabili să nu ia o decizie contrară bunului mers din administrația locală, în sensul de se reduce numărul de salariați sau salariile acestora. În caz contrar, am arătat că vom trece la acțiuni de protest: grevă japoneză pe 14 septembrie, grevă de avertisment, în 21 septembrie și grevă generală, în 2 octombrie", a spus Valer Suciu.
Termenele țin de parcurgerea procedurilor legale privind acțiunile de protest.
FNSA este cea mai mare federație din administrația publică locală, având un număr de 35.000 de membri din consilii județene, primării și instituții subordonate. (Mediafax)