Prima pagină » Știri » Sindicaliștii îi răspund ministrului Educației: „Este o eroare să dăm procente. Discutăm de cu totul și cu totul alte condiții”

Sindicaliștii îi răspund ministrului Educației: „Este o eroare să dăm procente. Discutăm de cu totul și cu totul alte condiții”

Sindicaliștii îi răspund ministrului Educației: „Este o eroare să dăm procente. Discutăm  de cu totul și cu totul alte condiții
Sindicaliștii îi răspund ministrului Educației și spun că procentele de mărire a salariilo negociate pentru noua lege a salarizării nu se mai pun în discuție. Sinduicaliștii din Educație se vor întâlni luni cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre mărirea salariilor din învățământ.

Reprezentanții profesorilor spun că procentele negociate în timpul discuțiilor pentru noua lege a salarizării, care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 decembrie 2015, trebuie din nou discutate.

„Noi am purtat niște discuții  la un anumit moment, în urmă cu două-trei luni, anexele cu privire la salarizarea în învățământ, preuniversitar și universitar, am căzut de acord cu Ministerul Educației să susținem o variantă negociată la nivel de ministere, iar această variantă urma să fie înaintată către Ministerul Muncii, unde are loc o ultimă plajă de discuții, nu știu să vă spun când. Numai  că între timp noi am discutat ceva, a apărut altceva, a apărut ordonanța pentru demnitari care ajung din start în vârful piramidei salariale, cu creșteri de pe o lege care încă nu există. De asemenea, tot pe baza unor acte normative au crescut salariile din Administrația Prezidențială, au mai crescut salariile și la Palatul Victoria, parlamentarii și-au mai votat niște pensii de excepție că lor li se pare logic să fie primii beneficiari. Și, categoric, în momentul de față ceea ce s-a discutat atunci va fi pus în discuție în momentul de față, discutăm în cu totul  alte condiții”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret.

Nistor spune că ministrul Sorin Cîmpeanu a înaintat ministerului Muncii niște propuneri care la rândul lor vor fi renegociate.

„Acum discutăm  despre ordonanța de urgență care crește cu 25%  salariile în sănătate și de faptul că sunt stabilite creșteri salariale de 25%, astfel încât medicii să beneficieze până în 2017 de dublarea salariilor, deci discutăm  de cu totul și cu totul alte condiții. Este clar că materialul discutat la un moment dat suportă modificări în momentul de față, ele vor fi discutate când ne vom întâlni cu reprezentanții Ministerului Muncii ai Ministerului de Finanțe. Eu nu mă angajez să dau procente, din punctul meu de vedere este o eroare să dăm acum procente”, a mai spus Marius Nistor.

Simion Hăncescu, președintele FSLI, spune la rândul lui că sindicaliștii din educație au propus în noua lege a salarizării o mărire a salariilor pentru angajații din învățământul preuniversitar de 70%. „Dar această creștere este pentru toți angajații din sectorul public, nu numai pentru profesori. Dezamăgirea noastră este maniera în care Guvernul a înțeles să aplice această lege. Ne-am trezit cu ordonanța pentru  înalții demnitari, pentru un număr restrâns, apoi a venit ordonanța pentru parlamentari, acum pentru medici. Faptul că deja sunt  ordonanțe date înainte de a pune în aplicare legea salarizării pentru toată lumea  nu este în regulă. Iar acest lucru a iritat pe bună dreptate  pe foarte mulți oameni din sistem”, a spus Simion Hăncescu. Acesta spune că în aceste condiții datele problemei se schimbă. „Deja se rupe filmul între două domenii prioritare pentru guvernare, cel puțin așa am înțeles. Nu suntem absurzi, dar totuși trebuie să fie un echilibru”, a mai spus Simion Hăncescu.

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru gândul că a înaintat Guvernului propunerile care pot aduce salarii mai mari cu procente cuprinse între 70 și 177%, în funcție de pregătire și formă. Citiți mai multe detalii AICI.

Citește și