Sindicaliștii resping proiectul de act normativ privind reducerea posturilor vacante
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a trimis marți o scrisoare premierului Victor Ponta, pentru a-l informa că respinge proiectul de act normativ privind reducerea posturilor vacante, pe motiv că măsura ar duce la desființarea multor compartimente din instituțiile publice locale.
Sindicaliștii susțin că proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune reducerea posturilor vacante din administrația publică locală va duce la destructurarea activității din acest sector.
„Prin reducerea posturilor vacante, foarte multe compartimente din instituțiile publice locale se vor desființa, spre exemplu direcții care au ocupate mai puțin de 15 posturi, servicii care au ocupate mai puțin de șapte posturi sau birouri cu mai puțin de cinci posturi ocupate. La acest moment, reducerea posturilor vacante din adminsitrația publică locală înseamnă practic diminuarea numărului de posturi cu 24 la sută, actualmente posturile fiind ocupate efectiv doar în proporție de 76 la sută”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului.
Sindicaliștii spun că cine consideră și afirmă că se poate face adminsitrație publică locală cu un număr de 350 de salariați într -o unitate administrativ teritorială cu 400.000 de locuitori, precum reiese din anexa 1 de la acest proiectul de OUG, nu cunoaște „absolut nimic despre problematica din adminsitrația locală”.
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație spune că respinge categoric un astfel de proiect de act normativ și solicită insistent premierului să reconsidere astfel de propuneri și să analizeze mai responsabil, nuanțat și pe termen lung situația din adminsitrația publică locală, în folosul cetățenilor României.
„De asemenea, în calitate de organizație sindicală reprezentativă, vă solicităm să ne aduceți la cunoștință, din timp, în vederea formulării de propuneri, observații și amendamenete, astfel de proiecte de acte normative care afectează salariații din adminsitrația publică locală și buna funcționare a activității în aceste instituții”, se mai arată în scrisoare.
Toate posturile neocupate vor fi desființate simultan cu introducerea regulii de angajare în sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la șapte posturi vacantate, a anunțat, în 19 iunie, premierul Victor Ponta.
Noua regulă ar urma să fie introdusă printr-o ordonanță pregătită să fie aprobată de Guvern.
În mai, premierul a arătat că regula de angajare în sistemul bugetar a unei singure persoane la șapte posturi vacantate va fi abrogată când va exista un consens pentru desființarea posturilor neocupate, acord care nu există deoarece eliminarea acestor posturi va conduce și la „căderea” șefilor de direcție.
În 2009, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență, în urma negocierilor cu FMI, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administrație și să permită angajarea unui singur funcționar la șapte posturi vacantate, excepții fiind acceptate doar pentru funcțiile de conducere, înalți funcționari și administrații subdimensionate.
Interdicția a fost prelungită anual, până în prezent.
În urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul a decis să continue și în următorii ani să reducă numărul de salariați în sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la șapte posturi vacantate, sistem care va fi însă aplicat cu mai multă „flexibilitate” în principal în educație și sănătate, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal să fie eliminate.
La finele anului trecut, fostul ministru al Finanțelor Florin Georgescu declara că unele ministere sau instituții ar putea să facă angajări peste nivelul negociat cu instituțiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va păstra regula o angajare la șapte plecări.