Prima pagină » Știri » Sindicaliștii, scrisoare către autorități: Propun reformarea Poliției și modificarea legislației

Sindicaliștii, scrisoare către autorități: Propun reformarea Poliției și modificarea legislației

Sindicaliștii, scrisoare către autorități: Propun reformarea Poliției și modificarea legislației
Sindicatul Național al Agenților de Poliție spune, într-o scrisoare către președinte, Guvern și MAI, că Poliția Română poate funcționa mai bine dacă sunt îndeplinite anumite cerințe importante și anume reformarea sistemului și modificarea legislației și întărirea autorității polițistului.

Ca urmare a ultimelor evenimente petrecute la nivel national și la care au participat inclusiv polițiștii, Sindicatul Național al Agenților de Poliție supune atenției Administrației Prezidențiale, Guvernului, Camerei Deputaților, Senatului și Ministerului de Interne, prin intermediul unei scrisori deschise, anumite cerințe menite să ajute la buna funcționare a Poliției Române: reformarea Poliției și modificarea legislației și întărirea autorității polițistului.

„Reforma trebuie începută cu aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, al Inspectoratului General al Poliției Române și terminând cu ultimele posturi de poliție rurală, cât mai curând posibil. O analiză simplă ne arată că, prin eficientizarea activității, simplificarea procedurilor și reducerea birocrației, aproximativ 40% din personalul structurilor suport, ar putea fi repartizați în operativ, acolo unde este cea mai mare nevoie de oameni. Pentru funcțiile de conducere trebuie organizate concursuri transparente, singurul criteriu important fiind acela de competență, totodată trebuie eliminate acele desemnări, împuterniciri și prelungiri în funcțiile manageriale, a unor oameni obedienți, puși acolo pe criterii politice”, se arată în scrisoarea către forurile menționate, semnată de Iulian Surugiu, liderul sindicatului.

Potrivit acestuia, organziația a solicitat în repetate rânduri verificarea evidențelor cu șefii din Poliția Română care beneficiază de mașină și șofer de serviciu, considerând că mulți dintre ei pot conduce singuri, iar alții pot utiliza autoturismele personale, așa cum o fac simplii polițiști.

„Totodată trebuie clarificată și organizarea poliției din mediul rural unde avem în prezent și secții și posturi de poliție fară o eficiență maximă, cu funcții multe și lucrători puțini. Programul de lucru al polițiștilor este foarte important, acesta trebuie să fie bine structurat, cu timp suficient de refacere a capacității de muncă, timp liber corespunzător, acordat după consultarea oamenilor, deoarece numai așa putem obține un randament maxim”, mai arată Surugiu.

În privința modificării legislației, sursa citată a menționat că modificarea statutului polițistului nu este suficientă, deoarece legea trebuie schimbată în totalitate și de asemenea trebuie introdus în lege și Ghidul Carierei Polițistului.

„În paralel, trebuie adoptat un set de legi menite să întărească autoritatea polițistului român pe de o parte și siguranța cetățeanului pe de alta, cu prevederi clare și sancțiuni cât mai dure, pentru a descuraja orice om rău intenționat și certat cu legea. Evoluția societății și cerințele actuale fac ca reformarea poliției și schimbarea legislației să fie o necesitate, asta dacă ne dorim o poliție performantă de care să beneficieze cetățenii cinstiți ai acestei țări, fără evenimente nefericite, ca cele pe care le cunoaștem cu toții, în care polițiștii au fost ultragiați sau chiar uciși la datorie”, mai punctează liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Citește și