Sindicatele polițiștilor au început să ia poziție față de scandalul în care vicepremierul Gabriel Oprea este implicat, după ce au trecut șase zile fără ca acesta să ofere vreo explicație privind circumstanțele în care folosea un dispozitiv de coloană oficială, în care polițistul motociclist Bogdan Gigină și-a pierdut viața, căzând într-o groapă pe strada Știrbei Vodă din București. Oprea a invocat faptul că este o anchetă în curs în acest caz și că ieșirea sa are legătură cu solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a cerut explicații duminică. Explicațiile, însă, nu au venit.
Într-o scrisoare deschisă intitulată „Nu trebuie să cedăm presiunilor publice”, cel mai mare sindicat al polițiștilor, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) se declară solidar cu Gabriel Oprea. Scrisoarea este extinsăîncărcată de laude la adresa lui Oprea și de avertismente la adresa polițiștilor, cărora li se cere să nu uite binefacerile lui Oprea pentru ei, precum și că ar trebui să păstreze tăcerea în acest scandal. Din conducerea SNPPC face parte și vicepreședintele Toader Paraschiv, care a luat de la bun început o poziție de susținere a lui Gabriel Oprea, în studiourile de televiziune în care a fost invitat, susținând că polițistul Gigină a fost vinovat că nu s-a retras la bază în condiții meteo nefavorabile.
„Nu putem accepta ca, în mod arbitrar, să se dărâme tot ceea ce s-a construit pentru această instituție și pentru angajați. Vicepremierul este transformat într-o țintă politică. Nu știm cine poate să ceară demisia unui om, fără o anchetă. Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze. Suntem total de acord că ancheta trebuie să se desfășoare, fără presiuni, fără influențe, nepărtinitor și fără a inventa vinovați înainte de a se finaliza. Considerăm că orice declaratii publice ale celor implicați în evenimentul în care și-a pierdut viața colegul nostru Bogdan Gigină pot influența ancheta organelor judiciare”, arată conducerea SNPPC.
SNPPC numește întreg scandalul creat „o diversiune”: „Știm ce înseamnă coloană oficială, știm ce înseamnă protecția unui demnitar, știm ce înseamnă riscurile meseriei de polițist, așa că nu putem să ne lăsăm implicați în această diversiune„.
„Este greșit sa ne transformăm în procurori sau judecători, să ștergem tot ce a fost bun și să limităm totul la acest eveniment nefericit, spunând că ministrul ar fi vinovat. Suntem polițiști și știm că responsabilitatea juridică pentru moartea colegului nostru nu poate fi aruncată, înaintea unei anchete, asupra ministrului, pentru a atinge interesul politic și de moment al unora. Toți miniștrii de interne au beneficiat de protecție și este firesc acest lucru. În cazul acestor funcții, situațiile de urgență pot interveni oricând.
Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori, în mandatul ministrului Gabriel Oprea, orice angajat al MAI poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii și pensii am văzut că există dialog sindicate-conducere MAI, că se poate lupta și cineva din conducerea MAI pentru polițiști, cu rezultate reale. Să nu uităm că ministrul Oprea a întreprins demersuri pentru colegii care au fost răniți, bolnavi grav, dar și pentru familiile celor care și-au pierdut viața în misiune”, susțin polițiștii din SNPPC, într-un comunicat de presă postat pe site-ul sindicatului.
„Diamantul” și Pro Lex, reacții dure la slugărnicia colegilor de la SNPPC
Două sindicate mai mici ale polițiștilor au reacționat luni dur la poziția exprimată de colegii lor de la SNPPC și după ce ministrul Gabriel Oprea a ieșit cu o declarație publică în care nu a adus nicio explicație nouă pentru circumstanțele în care circula folosind un dispozitiv de coloană oficială.
Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” îi acuză pe cei din SNPPC, într-un comunicat de presă semnat de Emil Pascut, că s-au transformat în apărători furibunzi ai lui Gabriel Oprea și cere plecarea lui Oprea și a șefilor de la Rutieră.
Pascut spune că Gabriel Oprea nu avea dreptul legal la coloană oficială, iar „resursele umane și logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât și în trecut”.
„În mod clar, Bogdan Gigină a murit în mod absurd, servind obedient, împreună cu alti BPR-iști (Brigada de Poliție Rutieră – n.r.), dorința nestăvilită de grandomanie a ministrului Oprea. Oprea nu avea dreptul legal la coloană oficială. Pe cale de consecință, resursele umane și logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât și în trecut”,arată conducerea sindicatului „Diamantul”.
Oprea este numit „ciocoi” și „gunoier politic” de sindicatul condus de Pascut. „Acestea fiind zise, nu vă e greață? Vouă, agenților și ofițerilor de poliție care cotizați sindical la SNPPC, SNAP? (…) Nu vă e rușine de voi, cei care sunteți membri la SNPPC, SNAP, Sed Lex, când va uitați în oglindă? Voi cotizați din greu pentru ca acești indivizi să vă apere interesele. În fapt cotizați pentru unii care au pactizat cu conducerea și care vă trimit fără să clipească la groapă„, susține Pascut.
„Nu în ultimul rând, refuzați să mai executați orbește ordinele șefilor ierarhici! O viață răpusă și o familie distrusă nu pot fi compensate cu un grad de subinspector post-mortem!„, se încheie scrisoarea sindicatului „Diamantul”.
Sindicatul Pro Lex, condus de Vasile Lincu, arată într-un comunicat de presă, publicat după declarațiile de luni dimineață ale lui Gabriel Oprea, că există o „prezumție de vinovăție” care planează asupra tuturor celor implicați în accidentul lui Gigină – ministru, cel care a aprobat coloana oficială, șeful de dispozitiv, Bogdan Gigină însuși și firma care a săpat groapa.
„Viceprim-ministrul Gabriel Oprea folosește expresii puternice: „nu lăsăm pe nimeni în urmă”, „mă bat pentru oamenii mei”, „sunt om de onoare”, însă realitatea a demonstrat că, pus în situația de a fi martorul rănirii un om din echipaj, nici nu s-a dat jos din mașină să vadă în ce stare se află”,arată comunicatul Pro Lex.
„Realizările viceprim-ministrului Gabriel Oprea pentru polițiști sunt de necontestat, însă nu compensează și nici nu-l absolvă de vină, atât moral pentru fapta de a-și lăsa în urmă un om din echipaj și nici penal dacă se demonstrează că a abuzat de funcție. Decesul polițistului din coloana oficială a viceprim-ministrului Oprea reprezintă doar unul din efectele nerespectării legii în MAI.
Polițiștilor le este frică de șefi, execută orice dorință a acestora, chiar cu riscul de a răspunde civil, penal sau chiar cu viața”, mai arată comunicatul lui Vasile Lincu, care explică faptul că polițiștii nu contestă atunci când sunt schimbați ilegal din funcții de conducere sau când sunt obligați să plătească singuri reparațiile mașinilor de serviciu sau să muncească în afara orelor de serviciu sau să facă sarcini fără legătură cu atribuțiile lor.
„MAI controlează în mare măsură mișcarea sindicală din poliție, implicându-se în divizarea sindicatelor și susținerea și promovarea anumitor lideri. Aceștia și-au dovedit servilismul când s-au transformat în avocații ministrului, invocând realizările acestuia și vinovăția polițistului accidentat. Explicația acestor puncte de vedere stă în trecutul, prezentul și beneficiile acestor lideri”,explică Vasile Lincu.
Comunicatul se încheie cu un avertisment pentru polițiști: „Toți polițiștii care cunosc și nu reacționează la abuzuri, nu sunt victime, ci complici. Declarațiile sub anonimat nu reprezintă act de curaj și nu sunt în măsură să schimbe ceva în poliție”.
Demisia lui Oprea, cerută mai întâi de un polițist din Neamț
Demisia ministrului Gabriel Oprea este cerută și de un polițist din Neamț, Ioan Cănărău. Acesta a fost, de altfel, primul polițist care i-a cerut public demisia ministrului Gabriel Oprea.
„Din păcate, doar când se întâmplă astfel de tragedii mizeria de sub preș ascunsă de mai marii polițiști din conducerea ministerului iese la iveală. Nu trebuia să moară un polițist ca opinia publică să afle că uneori ministrul nostru folosește coloane oficiale în mod ilegal. (…) Probabil astăzi noi nu știm dacă era sau nu legală coloana oficială. Pe o vreme ca aceea colegii mei din București spun că nu trebuiau scoase motocicltele și că polițiștii nu trebuiau să însoțească acea coloană cu motociclete, ci doar cu autospeciale, cu autoturisme. Cred că ar trebui să fie demis sau să își dea demisia de onoare, dacă o mai are, dacă nu măcar o demisie de conjuctură„, a declarat Ioan Cănărău, agent șef principal la Direcția de Ordine Publică din cadrul Poliției Neamț.
Polițistul nemțean susține că s-a întâmplat ca Gabriel Oprea să vină cu coloană oficială și la o nuntă din județul Neamț.
Șase zile de la moarte lui Gigină, nicio explicație completă din partea lui Gabriel Oprea
Polițistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală.
Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informații despre această situație nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.
Abia la două zile de la accident, Poliția Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că polițistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informațiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.
Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă. După accident, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, susținea Poliția.
Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Știrbei Vodă spun însă că mașina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.
Duminică, Ministerul Afacerilor Interne a transmis primul răspuns oficial legat de ancheta privind moartea polițistului Bogdan Gigină, care însoțea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, susținând că MAI și ministrul nu pot prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei.
„Ca răspuns la solicitările mass-media referitoare la circumstanțele producerii accidentului din seara zilei de 20 octombrie a.c., în urma căruia și-a pierdut viața polițistul Bogdan Cosmin Gigină, Direcția Informare și Relații Publice transmite următoarele: Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele și împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competența Procurorului, „procurorul conduce și controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliției judiciare și a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege”, arăta MAI, într-un comunicat de presă transmis duminică, la cinci zile după accident.
Sursa citată preciza că, potrivit prevederilor legale, „MAI și reprezentanții săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declarații publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”.
Ministerul Afacerilor Interne mai arăta că „respectă întocmai prevederile legale și acordă sprijin activ tuturor instituțiilor abilitate să soluționeze această cauză”.
La câteva ore după comunicatul MAI, Parchetul Capitalei a transmis precizări privind stadiul anchetei în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină, arătând că anchetatorii au cerut de la MAI, Poliția Capitalei și Poliția Română date despre coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului, primind deocamdată doar parțial informațiile solicitate.
„Pentru lămurirea tuturor împrejurărilor cauzei au fost solicitate Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției Române și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București actele normative interne care reglementează cadrul general de constituire a coloanelor oficiale, actele interne emise cu privire la coloana oficială din care făcea parte lucrătorul de poliție decedat, precum și date cu privire la componența coloanei la momentul incidentului. Până în prezent ne-au fost furnizate parțial informațiile solicitate”, potrivit Parchetului Tribunalului București.
Anchetatori au solicitat și datele stocate cu privire la comunicațiile interne ale polițiștilor implicați în deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea din ziua accidentului și au audiat persoane care aveau cunoștință despre împrejurările în care s-a produs accidentul de pe strada Știrbei Vodă, respectiv polițiștii din coloană și cei aflați în intersecție, muncitorii care efectuau lucrările de reparații, precum și alți martori aflați în zonaă.
Procurorii au solicitat și documentația privind efectuarea lucrărilor de reparație de la locul producerii evenimentului, printre care actele de autorizare, contractele încheiate, procedurile de executare a lucrării, inclusiv elementele de semnalizare și siguranță specifice.
După accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, în spațiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă așteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care și cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar și locul de unde acesta venea și unde trebuia să ajungă în ziua accidentului, dar și dacă, în condiții de ploaie, nu trebuia să renunțe la escorta cu motociclist.
De marți seară, când a avut loc accidentul, ministrul Gabriel Oprea nu a avut nicio reacție, însă MAI a anunțat că vicepremierul face declarații de presă luni, de la ora 11.00, la sediul ministerului.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, că „este inadmisibil” ca Guvernul să nu ia o poziție oficială în cazul accidentului în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină, adăugând că îi poftește „de urgență în fața microfoanelor pe domnii Ponta și Oprea să dea lămuriri”.
Premierul Victor Ponta a refuzat să le răspundă jurnaliștilor, vineri, dacă ministrul Gabriel Oprea avea dreptul legal să folosească escorta Poliției Rutiere, inclusiv a motocicliștilor, în toate deplasările pe care acesta le face, el precizând că răspunde doar la întrebări legate de rectificarea bugetară.
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliției Rutieră asigură însoțirea coloanelor oficiale doar în cazul șefului statului, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și primului ministrului. Miniștrii pot beneficia de însoțire cu echipaje ale Poliției Rutiere doar „în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență”, conform prevederilor legale.
Mai mulți lideri politici, precum și organizații neguvernamentale au cerut demisia lui Gabriel Oprea din funcțiile de vicepremier și de ministru de Interne, dar și lămurirea circumstanțelor accidentului a cărui victimă a fost Bogdan Gigină.