Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență

Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență
Publicat: 25/01/2017, 14:45

„Argumentele prezentate în favoarea grațierii sunt eronate. Condamnările unor politicieni și oameni de afaceri nu echivalează cu urgență. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumnetate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției, precum și ale asociațiilor profesionale sau neguvernamentale. Precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativa a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ susamintit”, arată președintele Sindicatului Omnia al angajaților din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrescu, într-un comunicat de presă care aduce lămuriri față de afirmațiile președintelui PSD Liviu Dragnea.

Sindicatul arată că în ultimii 27 de ani, condițiile din penitenciare au fost criticare constant, „dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții”.

Penitenciarele arată că supraaglomerarea este un „fenomen în scădere”, în ultimii 10 ani numărul deținuților scăzând de la 48.000 la 27.000, trend care se va menține și în următorii 4 ani, „dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate”.

Sindicatul mai arată că în mod constant s-au îmbunătățit condițiile din închisoare, dar nu în ritmul așteptat, pentru că sistemul a fost subfinanțat: „În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale – ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou”.

De asemenea, sindicatul arată că rata mortalității din penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți, în timp ce rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori, situația fiind similară și în cazul sinuciderilor. „40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuți au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate”, mai arată angajații ANP.

Sindicatul atacă și două controverse care au implicat situația din penitenciare în ultimele zile: moartea omului de afaceri condamnat Dan Adamescu, care a fost pusă de Liviu Dragnea pe seama condițiilor din închisoare, precum și cifra de 80 de milioane de euro vehiculată ca amendă pe care CEDO ar urma să o aplice României ca urmare a unei decizii-pilot privind condițiile din închisori, argument folosit de PSD în sprijinul grațierii, dar care ar fi fals, bazat pe o cifră avansată de fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

„Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se află din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată”, arată Sindicatul.

„Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor”, mai arată sindicaliștii din penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor