Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii va organiza, în 14 septembrie, un miting amplu în municipiu, la care sunt așteptate 10.000 de persoane, pentru a atrage atenția asupra situației grave existente la nivelul combinatului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul Sindicatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, sâmbătă, la o întâlnire la care au fost invitați cei 14 parlamentari clujeni, că la miting sunt așteptate circa 10.000 de persoane, cărora le vor fi prezentate situația combinatului și modul în care s-a făcut privatizarea.
„Vom organiza în 14 septembrie un miting de mari proporții la Câmpia Turzii pentru a atrage atenția asupra situației grave de la Combinatul Mechel în condițiile în care acționarul majoritar rus intenționează să disponibilizeze alți 800 de angajați, existând riscul chiar de a închide fabrica. La miting estimăm că vor participa circa 10.000 de persoane și noi vrem să prezentăm locuitorilor ce am făcut, modul cum s-a făcut privatizarea și care este situația actuală. Populația municipiului depinde de Combinatul Mechel. Îi vom invita pe liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, și pe președintele Sindicatului Metarom, Mircea Scântei”, a spus Pascu.
Pascu i-a acuzat pe parlamentarii clujeni de lipsă de interes față de problemele combinatului, în condițiile în care la întâlnirea convocată sâmbătă a fost prezent un singur deputat – independentul Mircia Giurgiu, iar un senator, Șerban Rădulescu (PC), și-a trimis un consilier.
„Sunt stupefiat de aceste absențe ale parlamentarilor de Cluj, pentru că era ultima încercare de a-i aduce la un nivel de responsabilizare pe care nu îl manifestă în ultima perioadă. Se pare că nu îi prea interesează despre populația din Câmpia Turzii. Numai în campania electorală vin”, a spus Pascu.
Liderul Sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii a precizat că din informațiile pe care le are acționarul rus nu a respectat clauzele din contractul de privatizare, în special în ceea ce privește investițiile care ar fi trebuit făcute în combinat.
„Noi contestăm contractul de privatizare. Cerem desecretizarea și analizarea contractului de privatizare al Mechel Câmpia Turzii, pentru că din informațiile noastre acesta nu a fost respectat mai ales în ceea ce privește investițiile care nu au fost făcute. Vom cere și explicații și la AVAS, pentru că acest contract a fost scurtat cu peste un an”, a afirmat Pascu.
La întâlnire au participat, printre alții, deputatul independent Mircia Giurgiu, Avram Gal, consilier al senatorului PC, Șerban Rădulescu, primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga, și liderul Confederației Naționale Cartel Alfa Cluj, Valentin Ilcaș.
Sindicatul din combinatul Mechel Câmpia Turzii a făcut, joi, un apel către toți parlamentarii județului Cluj să găsească soluții și să ajute la păstrarea locurilor de muncă din combinat, aceștia fiind invitați să participe la o întâlnire convocată pentru sâmbătă la Câmpia Turzii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Sindicatul Mechel Câmpia Turzii, cei 14 parlamentari ai județului Cluj sunt rugați să lase deoparte disensiunile politice sau personale și să caute soluții pentru rezolvarea situației combinatului.
„Aveți ocazia și responsabilitatea de a întinde o mână de ajutor combinatului Mechel Câmpia Turzii. Vă rugăm să uitați toate disensiunile și divergențele politice sau personale și să vă implicați umăr la umăr pentru a găsi soluții pentru rezolvarea situației foarte grave din municipiu. Grupul Mechel nu exclude posibilitatea închiderii combinatului, cel mai mare angajator din zonă. Acest apel constituie și o invitație la întâlnirea de sâmbătă de la combinat cu toți factorii de decizie din județ, pentru a încerca să găsim, împreună, soluții de rezolvare a situației ivite”, se arăta în documentul citat.
Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajați, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie.
La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul Ioan Vușcan a fost informat de conducerea combinatului despre intenția de concediere a altor 800 de angajați, astfel încât la Mechel Câmpia Turzii să rămână doar 238 din cele 1.050 de persoane care mai lucrează.
Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituțiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului și să stopeze tăierea și înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.
Potrivit unei scrisori a Sindicatului Mechel Câmpia Turzii adresată premierului Victor Ponta și transmisă, luni, agenției MEDIAFAX, din informațiile sindicaliștilor, Combinatul Mechel Câmpia Turzii ar urma să fie închis începând cu luna septembrie.
„Dacă până acum acționarul majoritar rus a anunțat și a efectuat concedierea a 800 de angajați, acum preconizează închiderea Combinatului Mechel Câmpia Turzii. Din informațiile noastre, luna septembrie este ultima în care se va mai face producție aici, apoi vom asista la închidere. De ce? Cum? De când? Sub ce formă? Considerăm că sunteți cea mai autorizată persoană care ne poate ajuta la clarificarea situației de la Câmpia Turzii, solicitând acționarului principal, Ygor Zyuzin, precizări în legătură cu prezentul și viitorul Grupului Mechel în România, pentru că situația este gravă. Vă rugăm ca prin organele competente ale statului să monitorizați activitatea Grupului Mechel, să stopați tăierile de utilaje și hale și înstrăinarea de utilaje”, se arăta în documentul citat.
Sindicaliștii atrăgeau atenția că există riscul ca acei aproximativ 1.900 de angajați să rămână fără loc de muncă, fapt ce ar afecta jumătate din populația municipiului Câmpia Turzii.
„Considerăm mai mult decât binevenită o întâlnire cât mai urgentă cu dumneavoastră, care ar putea clarifica o parte din problematica de acum”, se mai arăta în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a anunțat, marți, la Câmpia Turzii, unde a participat la ședința Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situației de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condițiile în care există „semne de întrebare” legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.