„Având în vedere faptul că declarația face trimitere și la președintele FSNPPC/SNPPC, precizăm, ferm și neîndoilenic, că în cadrul discuției de ieri (joi-n.r.), care a vizat aspectele sindicale despre care v-am informat în ultimele zile (deficit de personal, buget, salarizare, logistică etc.), a avut loc și o referire informală la subiectul în cauză, președintele FSNPPC/SNPPC opunându-se categoric unei asemenea idei. Mai mult, acesta a subliniat faptul că actualul statut special al polițistului a fost una dintre condițiile obligatorii ale accederii României în UE (stipulată în ,,foaia de parcurs” a etapei de preaderare, la Capitolul Justiție și Afaceri Interne). Știm cu toții că demilitarizarea Poliției s-a făcut strict pentru respectarea legislației și a principiilor europeane, care nu permit cercetarea penală a cetățenilor de către militari! Politicile europene legate de Capitolul JAI prevăd aspecte foarte clare, referitoare la existența unor structuri judiciare și polițienești civile, unice, independente și eficiente, dar și la eliminarea oricărui paralelism instituțional dintre stucturile polițienești și cele militare”, transmite Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax.
Sindicaliștii precizează că, în contextul creat de ,,lansarea” în spațiul public a variantei revenirii Poliției la vechiul statut – „variantă nefezabilă și nelegală din punct de vedere al legislației europene, pe care o respingem categoric!” – este necesar un punct de vedere, clar, fără echivoc și neîntârziat, al MAI și al Guvernului, cu privire la subiectul în discuție, pentru a preveni diseminarea unor zvonuri negative în rândurile polițiștilor.
Reacția Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual vine după ce, joi seară, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunțat că a abordat tema remilitarizării ministerului cu premierul Viorica Dăncilă, precizând însă că dacă va fi luată o astfel de decizie se va face transparent, după consultări cu sindicatele și angajații. „E un subiect pe care l-am abordat cu doamna prim-ministru, vă mărturisesc, în ultimele zile. Nu vreau să dau un semnal în sistem, la momentul acesta, nu vreau să fie creată niciun fel de presiune în MAI sau să creadă lumea că, de mâine, ne apucăm de așa ceva. Tot astăzi m-am întâlnit cu Dumitru Coarnă, liderul unuia dintre sindicatele din ministerul nostru. Dacă vom face așa ceva vreodată, dacă o vom face, o vom face printr-o consultare foarte transparentă cu sindicatele, în primul rând, printr-o consultare foarte transparentă cu lucrătorii din minister pentr că este o decizie grea. Înseamnă o schimbare totală de paradigmă”, a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.
Ministrul interimar al Afacerilor Interne a mai precizat că, din ce știe el, în Uniunea Europeană mai sunt două țări care au încă poliție militarizată, respectiv Ungaria și Estonia.