Prima pagină » Știri » SINDICATUL SUBTERAN. Pentru că s-a ridicat contra Guvernului, premierul vrea să-i taie sindicalistului Ion Rădoi, fost senator PSD, contractele de milioane de la Metrou

SINDICATUL SUBTERAN. Pentru că s-a ridicat contra Guvernului, premierul vrea să-i taie sindicalistului Ion Rădoi, fost senator PSD, contractele de milioane de la Metrou

SINDICATUL SUBTERAN. Pentru că s-a ridicat contra Guvernului, premierul vrea să-i taie sindicalistului Ion Rădoi, fost senator PSD, contractele de milioane de la Metrou
Sindicatul angajaților de la metrou amenință din nou cu greva generală, pe 30 septembrie, pentru că salariile negociate prin contractul colectiv de muncă nu ar fi fost indexate cu inflația, în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, salariul mediu net al angajaților Metrorex crește de la an la an.

Sindicatul angajaților de la metrou amenință din nou cu greva generală, pe 30 septembrie, pentru că salariile negociate prin contractul colectiv de muncă nu ar fi fost indexate cu inflația, în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, salariul mediu net al angajaților Metrorex crește de la an la an. În replică, premierul Victor Ponta a atras atenția că salariile de la Metrorex sunt deja subvenționate din greu de la bugetul de stat și i-a bătut și un apropo direct liderului sindical Ion Rădoi, fost senator PSD: firma sindicatului, care căpușează milioane de euro prin spațiile comerciale ale Regiei, ar trebui să iasă din ecuația Metrorex.

Înființată în 1992, firma Sindomet Comserv SRL gestionează toate spațiile comerciale din incinta metroului, precum și o parte din spațiile publicitare, la gestionarea cărora mai participă alte trei firme. Firma mai gestionează și unitățile de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat, dintre care cel mai cunoscut este Zamora, din Bușteni.

Acționar unic la această firmă este Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), sindicat condus de ani de zile de Ion Rădoi, fost senator PSD. Administratorii firmei sunt Marian Artimon, lider sindical în cadrul USLM, Grigore Florescu, acționar și administrator la Metroul SA, o altă firmă abonată la contracte cu Metrorex, Constantin Dumitrică și Florian Crișu, sindicaliști.

Firma respectivă a înregistrat în ultimii 5 ani un profit net de aproximativ 1,1 milioane de euro, cu venituri de aproximativ 5,5 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanțelor. Contractul dintre firma sindicatului de la metrou și compania Metrorex este net în favoarea firmei, cu un raport al împărțirii veniturilor de 75% în favoarea firmei, după cum declara fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu.

Doar în luna august 2013, conform datelor Metrorex, compania de stat a plătit către firma Sindomet Comserv a sindicaliștilor de la metrou suma de 156.000 de lei (peste 35.000 de euro), iar către Uniunea Sindicatelor Libere Metrou suma de 352.000 de lei (aproximativ 80.000 de euro).

Ponta: „Nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat”

„Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenții de la toți cetățenii României pentru metrou. Ce se poate face facem, dar în același timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate și, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activitățile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneți și din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere și pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct”, a spus Victor Ponta miniștrilor în ședința de guvern de miercuri.

Un alt paradox din situația conflictului de muncă de la metrou este cel al salariilor. Deși sindicatul se plânge că acestea stagnează sau chiar scad, din cauza inflației, o comparație între salariile din 2012 și 2013 arată că acestea au crescut.

Salariul mediu, cu tot cu bonificații, al unui angajat la Metrorex era, în 2012, de peste 3.900 de lei. În 2013, salariul mediu cu tot cu bonificații a crescut la peste 4.300 de lei, conform datelor din bugetele Metrorex.

Averea lui Ion Rădoi: 7.000 de lei pe lună, ca lider sindical

Conform celei mai recente declarații de avere, din noiembrie 2010, liderul sindical Ion Rădoi era plătit cu 7.000 de lei pe lună pentru funcția de președinte de sindicat. El deținea la vremea respectivă un apartament în București și două case de vacanță în Dâmbovița și la Sinaia. Din închirierea casei de la Sinaia, Rădoi a declarat că a câștigat 5.200 de euro pe lună, începând cu 2007.

Rădoi mai deținea două hectare de teren agricol în județul Giurgiu, un hectar de pădure în județele Bacău, Buzău și Dâmbovița, 9.000 de metri pătrați de teren intravilan în județele Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița și 1,2 hectare de luciu de apă în județul Dâmbovița.

Bijuteriile și ceasurile lui Rădoi valorau, conform estimărilor sale, 6.500 de euro. Liderul sindical mai declara că obține venituri de peste 5.000 de euro pe an din activitățile de exploatare a fermelor de animale, realizate împreună cu tatăl și cu fratele său.

Liderul USLM Ion Rădoi nu a putut fi contactat de gândul până la publicarea acestui articol.

Conflictul Ponta-Rădoi are istorie. Premierul a trimis Corpul de Control la Metrorex

La mitingul sindicatelor din transporturi, care a adunat miercuri, în București, peste 3.000 de sindicaliști, Ion Rădoi l-a calificat pe premierul Victor Ponta drept „cel mai indiferent și arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990”, acuzându-l că nu a ținut cont de 11 scrisori pe care sindicatele i le-ar fi trimis, pentru a-i prezenta situația conflictului de muncă.

Premierul Victor Ponta nu este la prima ieșire împotriva intereselor financiare ale sindicaliștilor de la Metrorex. În luna martie, Corpul de Control al premierului a arătat că o altă firmă deținută de sindicaliști de la metrou – Metroul București SA, câștigă bani grei de pe urma Metrorex.

Premierul a arătat atunci că Metroul București SA, firmă care se ocupă cu proiectarea, consultanța și studiile de specialitate pentru lucrări la metrou, a câștigat în perioada 2007-2011 contracte de 584 de milioane de lei (aproximativ 135 milioane de euro) cu Metrorex. Firma a fost privatizată în anii ”90, prin metoda MEBO, acționari fiind angajații Metrorex.

„La metrou e mult mai profitabil să faci studii și consultanță decât să faci vreo linie de metrou. Domnul ministru (Fenechiu – n.r.), o să vă dau nota de la corpul de control (…) și, când mai vin să protesteze diverși oameni, întrebați dacă nu sunt acționari la firma asta care face consultanță. Deci, ajunge, asta e ideea. S-a trăit bine pe bani de la Guvern. O să facem metroul, dar nu-i îmbogățim pe mulți alții care nu fac metroul, dar apar prin presă să ne spună cum trebuie să facem metroul. E un mesaj pe care vreau să-l dau pentru multe alte afaceri de acest gen”, spunea atunci premierul Victor Ponta.

Nota Corpului de Control al premierului a arătat că Metroul București, societate cu atribuții de proiectare, realizarea studiilor privind modernizarea rețelei de metrou, consultanță și asistență tehnică privind investiții la rețeaua de metrou, acționari sunt Rozorea George (10,373%), Arghiroiu Ovidiu (4,085%), Călinescu Sorin (4,961%), Ivan Victoria Cecilia (6,715%) și o listă de alți 245 acționari (73,866%). Administratorii societății sunt Rozorea George (președinte al consiliului de administrație), Florescu Grigore și Dincă Ana.

În document se arată că, în perioada 2005-2012, Metrorex a încheiat 9 contracte de prestări servicii cu S.C. Metroul S.A. și cu diverse asocieri fără personalitate juridică din care această societate comercială a făcut parte, a căror valoare totală este de 585,6 milioane lei, din care Metrorex S.A. a efectuat deja plăți în sumă totală de 186,8 milioane lei. Astfel, în perioada 2007-2009, Metrorex a încheiat 3 contracte cu S.C. Metroul S.A., în valoare cumulată de 245,7 milioane lei pentru servicii de consultanță și asistență tehnică, iar în intervalul 2009 – 2011 a încheiat încă 6 contracte similare în valoare cumulată de 339,8 milioane lei.

Ca și acum, la vremea respectivă liderul sindical Ion Rădoi amenința cu greva generală, acuzându-l pe Victor Ponta de lipsă de dialog.

Citește și