Sindicatul TVR, către CA, care a decis reduceri salariale: „Sunteți lipsiți de scrupule. Veți plăti!”
Într-o scrisoare transmisă membrilor Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (SRTv), Dragoș Bocanaciu, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv, spune că decizia luată, marți, de CA, privind reducerea timpului de lucru al angajaților de la 5 la 4 zile și, implicit, a salariilor este ilegală.
„După senzaționalele măsuri aprobate (…), nu putem decât să vă mulțumim pentru că ne-ați arătat din nou adevărata dumneavoastră față de oameni lipsiți de scrupule și de orice fel de bun simț managerial. V-ați lăsat, din nou păcăliți și manipulați, de către un obscur personaj care numai se intitulează președinte director general și ați ridicat mâinile și ați votat cu drag și cu surâsul pe buze, într-un dispreț total față de salariații acestei instituții, reducerea temporară a activității și de fapt reducerea salariilor pentru un număr foarte mare de angajați”, se spune în scrisoarea transmisă membrilor CA al TVR și care a fost transmisă și agenției MEDIAFAX.
Dragoș Bocanaciu mai spune în scrisoare că pentru membrii CA al TVR este mai simplu să cheltuiască banii „muribundei instituții”, decât să găsească soluții pentru creșterea veniturilor televiziunii publice.
„Dacă ați fi avut demnitatea de a comporta ca adevărați membri într-un consiliu de administrație al acestei instituții nu ați fi permis în primul rând să se ajungă în această situație, v-ați fi interesat măcar o dată dacă sumele restante la ANAF au fost plătite, ați fi cerut socoteală Comitetului Director pentru faptul că datoriile instituției au crescut, în loc să rămână pe loc, ați fi explicat partidelor care v-au făcut onoarea de a vă «împovăra» cu grijile unei instituții publice care este situația adevărată a Televiziunii Române și ați fi căutat soluții pentru creșterea veniturilor și nu numai soluțiii de reducere a cheltuielilor pe spinarea unor salariați care nu au greșit decât cu faptul că au ales să se angajeze în televiziune. Dar a fost mult mai simplu să luați o indemnizație serioasă, să aveți la dispoziție destule facilități, să cheltuiți banii «muribundei instituții» – așa cum cu tot mult drag o calificați – pe bilete de avion și mașini la scară”, afirmă președintele SPUSTV.
El mai spune că membrii CA au aprobat organigrama la nou înființata Direcție Știri și Sport, deși aceasta reprezintă doar „niște pătrate înșirate pe hârtie”.
„Este într-adevăr foarte complicat să citiți cu atenție fițuicile care vă sunt supuse spre aprobare și să constatați că de fapt încălcați prevederile legilor, încă valabile în această țară. Dar nu contează pentru dvs. ce aprobați, important este să fie dați afară salariați, să le fie reduse salariile, să vă faceți că sunteți un Consiliu competent. Ne este foarte greu să înțelegem cum ați putut aproba organigrama la nou înființata Direcție Știri și Sport, când ea nu reprezintă decât niște pătrate înșirate pe hârtie, fără număr de posturi, fără număr de șefi, sau redactori-șefi sau coordonatori și toate acestea în mult trâmbițatul spirit al reducerii numărului de posturi de conducere. Dacă fiecare pătrat mai mare va fi alăturat cu un soi de șef, atunci numărul șefilor a crescut, dar dvs nu ați observat, pentru că de fapt nu vă interesează decât să pozați”, mai spune Dragoș Bocanaciu.
„Dacă nu ați fi fost prea ocupați să vă frecați mâinile de bucurie că, în sfârșit, vă vedeți visul cu ochii și vă veți putea mândri în fața opiniei publice că sunteți reformatorii unei instituții pe care o huliți alături de partidele care v-au trimis, ați fi remarcat că prin votul dvs. ați consfințit o încălcare a legii și a articolelor din Codul Muncii, care chiar erau transcrise în materialele pe care ar fi trebuit să le studiați cu atenție. Și probabil că veți dori să vă și mulțumim pentru faptul că ați decis să se reducă (în medie) cu 20% drepturile de autor. Da, într-adevăr începem să ne facem griji că dl Dinescu și alți clienți favoriți ai președintelui director general nu vor mai încasa aceleași mii de euro, vor fi câteva sute de euro mai puțin…”, adaugă Dragoș Bocanaciu.
Acesta mai acuză membrii CA că au arătat constat salariaților TVR lipsă de respect.
„Dacă nu ați fi fost mânați de lipsa de respect pe care constant ne-ați arătat-o nouă salariații acestei instituții, ați fi cugetat și ați fi analizat mai cu atenție actele care au stat la baza deciziei de a iniția consultări cu sindicatele cu privire la restructurarea și reducerea de personal, prin concedieri colective. În nicio țară civilizată, în nicio instituție publică nu a fost luată în derâdere vreodată o astfel de măsură. Doriți să fie inițiate consultări cu sindicatele în baza a ce? Ați aprobat strategia pe termen scurt sau lung, ați aprobat o grilă cadru din care să reiasă necesarul de personal, există o organigramă și nu numai o înșiruire de pătrate ce reprezintă niște servicii, rezultantă a viziunii dvs asupra modului în care în viitor se dorește a-și desfășura activitatea instituția denumită Televiziunea Română? Normal că răspunsul este nu… dar cu mare satisfacție ați hotărât inițierea consultărilor în vederea concedierii colective!”, adaugă președintele SPUSTV.
Acesta le mai transmite membrilor CA al TVR că, „pentru toate măsurile abuzive și pentru toate deciziile luate în pripă, fără o analiză serioasă a oportunității și legalității”, SPUSTV își rezervă dreptul să acționeze pe căile legale. „(…) dar de această dată ne vom asigura că dvs. să fiți cei care veți plăti această lipsă de profesionalism”, spune Dragoș Bocanaciu.
Acesta precizează că SPUSTV va acționa în instanță SRTv și va cere anularea Hotărârii CA, „care prevede reducerea ilegală a activității și implicit a câștigurilor salariaților Televiziunii Române”.
Consiliul de Administrație al TVR a decis, marți, reducerea timpului de lucru al angajaților instituției de la 5 la 4 zile pe săptămână și, în consecință, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar și începerea discuțiilor cu sindicatele în vederea concedirilor colective.
În timpul desfășurării ședinței de marți a Consiliului de Administrație al TVR, aproximativ 150 de angajați ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituției, fiind îngrijorați de situația în care se află SRTv, căreia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat.
Aceștia sunt, totodată, îngrijorați de faptul că negocierile purtate cu administrația Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eșuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.
Pe de altă parte, în ședința Consiliului de Administrație al TVR din 21 iulie, membrii CA au decis alte măsuri de diminuare a cheltuielilor, între care închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News și comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a blocat, pe 20 iulie, conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – începând din anul 2005 – către bugetul de stat. În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei.
De cealaltă parte, Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat, pe 22 iulie, pentru MEDIAFAX, că Guvernul este vinovat de situația televiziunii, iar blocarea conturilor instituției de către ANAF este, de fapt, „o revanșă” pe care și-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.
Pe de altă parte, peste 700 de angajați ai Societății Române de Televiziune au transmis, luni, o scrisoare către cele două Camere ale Parlamentului, în care le-au solicitat senatorilor și deputaților să analizeze de urgență situația Televiziunii Române.
Acești angajați ai TVR le mai cer parlamentarilor să dispună controale ale organelor statului la Televiziunea Română, care să stabilească vinovații de situația SRTv.
În plus, parlamentarilor li se solicită să analizeze performanțele conducerii actuale a TVR. Totodată, acești angajați ai TVR solicită celor două Birouri Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care să analizeze în regim de urgență Raportul de Activitate al SRTV pe anul 2014. O eventuală respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalentă cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, în frunte cu Stelian Tănase, președintele-director general al TVR.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției pe 6 aprilie, într-o conferință de presă la care a participat și Stelian Tănase. În conferința de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.
Tot atunci, reprezentanți ai TVR au anunțat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârșitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.