Antarctica este singurul continent de pe glob care nu a înregistrat niciun caz de coronavirus. Pentru ca acest lucru să nu se schimbe, oamenii de știință care vor călători pe continent vor fi nevoiți să petreacă o perioadă în carantină pe teritoriul Noii Zeelande, scrie National Geographic.
Mediul antarctic este atât de extrem încât Dirk Welsford, om de știință la Australian Antarctic Program, îl compară cu spațiul cosmic, făcând această comparație cu un motiv întemeiat. Stația Spațială Internațională orbitează la 220 de mile deasupra Pământului, în timp ce cea mai îndepărtată bază de pe Antarctica – Franța și Centrul de cercetare Concordia din Italia – se află la aproximativ 350 de mile de cel mai apropiat vecin și la peste 600 de mile de cea mai apropiată sursă de aprovizionare de pe coastă.
„Pentru toate națiunile care lucrează în Antarctica, principalul obiectiv este acela de a ține virusul departe de gheață”, spune Christine Wesche, coordonatoare logistică la programul antarctic din Germania.
Noua Zeelandă marchează 100 de zile de când nu s-au mai înregistrat noi cazuri de coronavirus
Duminică, în Noua Zeelandă au fost marcate 100 de zile de când țara a eliminat răspândirea coronavirusului, scrie Japan Times.
Performanță aproape unică pe glob
Viața din Noua Zeelandă a revenit la normal pentru majoritatea oamenior din națiunea situată în Pacificulul de Sud. Cetățenii țării participă la jocurile de rugby de pe stadioane, sau își petrec timpul prin baruri și restaurante, fără teama de a se infecta. Totuși, unii cetățeni se îngrijorează că țara este prea relaxată și nu se pregătește suficient de bine pentru viitoarele focare ale virusului care ar putea reapărea.
Noua Zeelandă a scăpat de virus prin impunerea unei carantinări stricte la sfârșitul lunii martie, când doar aproximativ 100 de persoane au fost testate pozitiv cu virusul. Aceasta a oprit răspândirea lui. În ultimele trei luni, singurele cazuri noi au fost reprezentate de câțiva călători care se întorceau în țară.