Singurul membru CNCD care a cerut sancționarea premierului Dăncilă pentru declarațiile referitoare la autiști. „Decizia a afectat credibilitatea instituției, e un eșec”

Publicat: 27 02. 2018, 10:52
Actualizat: 28 02. 2018, 12:28

„Eu am avut o opinie separată, în sensul în care am argumentat că declarația doamnei prim-ministru depășește limitele libertății de exprimare, având în vedere calitatea de înalt demnitar al persoanei în cauză și având în vedere că această exprimare de autist-autiști s-a folosit într-un sens peiorativ. Chiar dacă nu putem să reținem intenția doamnei prim-ministru de a afecta demnitatea umană a persoanelor cu autism, dar efectul indirect acesta este, adică aduce atingere demnității umane a persoanelor afectate de autism și nu numai acestor persoane, ci și familiilor lor care se confruntă în viața de zi cu zi cu această etichetare, cu această stigmatizare a copiilor, în special (…) Și aici suntem în prezența unui discurs de ură, până la urmă, în societate, care venind din partea unui înalt demnitar public (…) este un semnal negativ în societate. Eu am apreciat că suntem în prezența unei discriminări și că s-ar impune o minimă sancțiune – avertismentul – care ar fi fost proporțională cu scopul urmărit în acest caz”, a declarat Asztalos Csaba, la Digi24. 
În opinia sa,decizia CNCD de a nu o sancționa pe Dăncilă a „afectat credibilitatea” instituției. „ Eu, în calitate de președinte al CNCD, îmi asum această decizie, chiar dacă consider că pentru noi este un eșec”, a mai spus Asztalos.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis luni că declarațiile premierului Viorica Dăncilă privind autiștii nu constituie discriminare și se încadrează în limitele libertății de exprimare.

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit luni în ședință a dezbătut declarația premierului Viorica Vasilica Dăncilă, din cadrul interviului acordat televiziunii Antena 3, pe 15 februarie 2018, cu următorul conținut: „Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credința”.

CNCD a decis, cu majoritatea celor prezenți, respectiv cu 8 voturi pentru și un vot împotrivă, că declarația respectivă se incadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie discriminare, potrivit unui comunicat de presă remis lumi MEDIAFAX.

De asemenea, lipsa intervenției moderatorului Mihai Gâdea nu constituie discriminare, a mai votat Consiliul.

Decizia poate fi contestată la instanța de contencios administrativ.