Singurul ștrand public din Galați, folosit de gospodine pentru a coace vinete
Complexul de pe malul fluviului se numește „Plaja Dunărea” și este administrat de o asociație aflată în subordinea Primăriei Galați.
Deoarece plaja și bazinele sunt închise de câțiva ani, gălățenii au găsit o utilitate neașteptată zonei de agrement: în fiecare vară și toamnă coc legume pe grătarele din complex pentru a face zacuscă și alte conserve. Oamenii nu sunt deranjați de câinii fără stăpân care se odihnesc în zonă și spun că nu vor să-și afume casa, că este mai simplu să facă pregătiri în aer liber și că se pot bronza în timp ce gătesc.
La plaja din Galați, femeile nu vin cu umbrele și loțiuni de protecție solară, ci cu lemne de foc, lădițe, vase pentru legume și saci menajeri pentru colectarea gunoiului.
„Am copt vinetele și le curățăm acum. Astăzi am copt vreo 50 de kilograme de vinete (…) La plaja Dunărea este foarte bine. Acasă făceam fum, mizerie, aici noi strângem, facem curat, avem tot ce ne trebuie, avem și saci de gunoi”, a spus o gospodină în timp ce își pregătea conservele pentru iarnă.
Administratorii plajei sunt bucuroși că au clienți și îi lasă să folosească gratuit grătarele. De asemenea, autoritățile anunță că vor să dubleze numărul de grătare de la Plaja Dunărea.
„Intrarea este gratuită. Oamenii pot intra în complex, am făcut curățenie, am dezinfectat, am curățat toaletele, am reparat dușurile, există săpun la baie. Este curățenie în interior, am montat containere de gunoi, există femeie de serviciu și o persoană care golește zilnic tomberoanele și curăța grătarele. Lumea este mulțumită, vin foarte mulți gălățeni, grătarele ard în permanență, pleacă unii, vin alții. Avem 10 grătare și intenționăm să mai montăm încă 10 grătare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Fundației Sportul Gălățean, Florin Mirea.
Plaja Dunărea a fost închisă în 2014 de inspectorii sanitari din cauza mizeriei din interiorul complexului. În 2016, complexul a fost deschis în luna august doar pentru gălățenii care au dorit să facă plajă deoarece bazinele de înot nu au fost umplute cu apă.
O nouă încercare de a deschide zona de agrement a fost făcută în 2017, când complexul a fost preluat de un investitor privat. Deoarece acesta nu și-a respectat angajamentele, contractul a fost reziliat, iar plaja a revenit în administrarea Primăriei Galați. În prezent, municipalitatea încearcă să igienizeze zona, astfel încât complexul să fie deschis la jumătatea lunii august. Din cauza timpului scurt, cele două mari bazine de înot nu vor fi deschise nici anul acesta.