Președintele Fundației AltArt Cluj-Napoca, Szakats Istvan, unul dintre organizatorii manifestării „Cluj Dominoes”, a declarat, sâmbătă, că toate piesele de domino folosite vor fi donate ulterior comunității de romi de la Pata Rât, pentru construirea unor camere de locuit, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am derulat la Cluj-Napoca proiectul «Cluj Dominoes», de conectare comunitară, cu sprijinul asociației britanice Station House Opera, care a creat primul asemenea joc de domino în anul 2009, la Londra, după care au urmat Copenhaga, Stockholm, Marsilia, Helsinki și Ljubljana. Acțiunea a făcut parte din proiectul Create to connect, finanțat cu fonduri europene. Am amplasat, cu ajutorul a peste o sută de voluntari, din Piața Unirii până în Piața Mihai Viteazu, pe o lungime de 1,2 kilometri, un număr de 3.200 de piese de domino din BCA, cu dimensiuni de 60 x 25 x 10 centimetri, scopul fiind mobilizarea comunității prin nivelul de participare la o construcție, care apoi a fost dărâmată printr-o singură mișcare, conform principiului domino-ului. Toate piesele folosite în acest joc vor fi donate, ulterior, comunității de romi de la Pata Rât, pentru a se construi mai multe camere de locuit”, a spus Szakats.
Traseul șirului de piese de domino a început în Piața Unirii și a străbătut zona centrală a municipiului, trecând pe trotuare și carosabil, prin curtea Consulatului Ungariei, prin fața Casei Matei, Piața Muzeului, prin baruri și magazine, pe Bulevardul Regele Ferdinand, magazinul Central, Cinema „Florin Piersic”, pentru a ajunge în final în fața statuii lui Mihai Viteazu din piața cu același nume.
Dărâmarea pieselor de domino a durat circa 20 de minute, la eveniment asistând sute de persoane.
Proiectul „Cluj Dominoes” a necesitat o finanțare de 16.000 de euro din programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene și a fost inclus în calendarul programului Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului.